Skandal u Hrvatskoj zbog dizajna kovanice eura: Evo šta su otkrili korisnici Twittera

18
Radiosarajevo.ba
Skandal u Hrvatskoj zbog dizajna kovanice eura: Evo šta su otkrili korisnici Twittera
Foto: 24sata.hr / Nove kovanice eura

Proteklih dana Hrvatsku potresa skandal zbog dizajna buduće hrvatske kovanice od 1 eura.

Naime, sve je počelo kada je na Twitteru otkriveno da je motiv kune na tom dizajnu nevjerojatno sličan, gotovo i identičan, fotografiji te životinje u divljini koju je snimio škotski fotograf Iain H. Leach.

Ispostavit se će da jeste, a čini se i kako je fotografija 'ukradena', jer autor nije dobio ni centa. 

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Danas, cijela priča dobija novi element, jer izgleda da se autor dizajna hrvatske kovanice od 1 eura, Stjepan Pranjković, u jednoj Facebook grupi raspitivao je li moguće uzeti dio fotografije i dodati joj neke efekte, odnosno urediti je.

"Dizajniram neke kovanice i moram primijeniti svjetlosne efekte na fotografiju kako bi dobila metalni izgled. Pokušao sam na neki drugi način, ali niti jedan od njih ne izgleda dovoljno dobro", napisao je Pranjković u Facebook grupi u kojoj je zatražio pomoć, piše Telegram.hr.

Pranjković je u toj grupi pomoć zatražio 27. augusta prošle godine, a Hrvatska narodna banka (HNB) natječaj je raspisala 25 dana ranije – 2. augusta. Inače, nakon što je Pranjkovićev dizajn odabran da krasi poleđinu hrvatske kovanice od 1 eura, od HNB-a je dobio nagradu od 70.000 kuna (oko 18.000 KM).

Javio se i na natječaj za druge motive, pa su tako dva njegova prijedloga osvojila drugo mjesto i za svako od njih je dobio po 35.000 kuna – ukupno 140.000 kuna (oko 36.5 hiljada KM).

A, korisnici Twittera o svemu su upozorili i samog autora Iaina H. Leacha. On je rekao da prvi put čuje da će njegova fotografija biti na hrvatskoj kovanici te je poručio:

"Hvala što ste mi javili. Ne znam što mogu učiniti, možda će mi poslati besplatnu kovanicu."

U intervjuu za tamošnje medije rekao je da, nažalost, ne može priuštiti pravnu pomoć, ali očekuje da ga se kontaktira.

Sve buduće hrvatske kovanice eura imat će šahovnicu kao zajedničku podlogu, a osim što će kuna krasiti poleđinu kovanice od 1 eura, geografska karta Hrvatske biti će na 2 eura, lik Nikole Tesle na kovanicama od 50, 20 i 10 centi, a kovanice od 5, 2 i 1 centa imati će službenu kraticu Republike Hrvtske, HR, napisanu glagoljicom.

U obrazloženju odabira ovog dizajna kune za kovanicu od 1 eura HNB je poručio:

"Autor prvonagrađenog rada odlučio se za realistični prikaz motiva životinje kune. Vrlo je uspješno grafički istaknuo lik kune upotrebom druge teksture površine, što je pridonijelo realističnosti prikaza", naveo je HNB i dodao:

"Autor je vješto iskoristio međusobni odnos zadanih elemenata, pa tako ravne i oštre linije šahovnice upotrebljava kao okvir motiva i stavlja ih u kontrast valovitim linijama na prikazu životinje kune i grane na kojoj stoji. Pozicija obveznih elemenata, koji su postavljeni uz rub unutarnjeg dijela kovanice, dodatno uokviruje motiv i naglašava njegovu poziciju", objavio je HNB.

Inače, na predstavljanju dizajna budućih hrvatskih kovanica eura i centa, hrvatski premijer Andrej Plenković je istaknuo kako su odabrani dizajni tačno ono što je tamošnja Vlada htjela.

"Željeli smo da ove kovanice budu simboli povijesti i političkog identiteta Hrvatske, našeg suvereniteta i državnih granica, novčarske tradicije i faune, jezika, kulture i književnosti, kulturnih i znanstvenih velikana, kreativnosti i inovativnosti te tradicije i modernosti. Sve je to sintetizirano u ovih nekoliko kovanica", kazao je Plenković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije