Gjenero: Komšić i Bećirović smjestili su se na pravu stranu povijesti

2
Radiosarajevo.ba
Gjenero: Komšić i Bećirović smjestili su se na pravu stranu povijesti
Foto: Instagram / Denis Bećirović i Željko Komšić sa Volodimirom Zelenskim

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović razgovarali su u srijedu, 23. augusta u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o brojnim temama, uključujući i podršku najvećeg dijela Bosne i Hercegovine (BiH) borbi Ukrajine u ratu s Rusijom.

Članovi Predsjedništva BiH iskazali su podršku Ukrajini, na čemu im se zahvalio i predsjednik Zelenski. Posjeta je odijeknula slobodnim i civiliziranim svijetom…

O značaju ove posjete za portal Radiosarajevo.ba govorio je Davor Gjenero.

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

"Malo ko može imati toliko razumijevanja prema tragediji koju ukrajinski građani prolaze zbog agresije Putinova režima, kao građani Bosne i Hercegovine. Od ljudi koji su preživjeli opsadu Sarajeva ili etničko čišćenje u brojnim dijelovima BiH, čut ćete kako im teško pada gledati ono što danas preživljava Ukrajina, jer se sjećaju svoga stradanja. Nedavno su ozbiljni i čestiti medijski profesionalci u Sarajevu razočarano pisali o izostanku političke empatije bosansko-hercegovačkih političkih elita prema Ukrajini, pa je putovanje dvojice od troje članova Predsjedništva BiH u Ukrajinu bilo i očekivano, i željeno od strane i javnosti i medija i građana", kazao je Gjenero za portal Radiosarajevo.ba.

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik ljutito je komentirao posjetu Komšića i Bećirovića, provocirajući da su članovi Predsjedništva prenijeli podršku „većine muslimana“. Očekivano od Dodika.

"Političar koji se danas ne solidarizira sa predsjednikom Zelenskim i njegovim suradnicima, ili nije demokrat, ili je proračunata gnjida, naravno, vjerojatno je i protudemokrat i pokvarenjak. Gospoda Denis Bečirović i Željko Komšić posjetom Kijevu Bosnu i Hercegovinu su smjestili tamo gdje spada, na pravu stranu povijesti, među demokratske države koje se solidariziraju s žrtvom agresije svirepog totalitarnog režima u Moskvi", zaključio je Gjenero.

Ovo je prvi put da neko od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine posjeti Ukrajinu od početka rata s Rusijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije