Europska komisija odobrila 357 miliona eura za Pelješki most

Radiosarajevo.ba
Europska komisija  odobrila 357 miliona eura za Pelješki most
/ Pelješki most
Europska komisija danas je dodijelila 357 miliona eura iz sredstava kohezijske politike za gradnju Pelješkog mosta kojim će se najjužniji dio Hrvatske i grad Dubrovnik povezati s ostatkom države.

Kako je saopćeno iz Europske komisije, u finansiranju gradnje Pelješkog mosta, EU učestvuje s 85 posto.  

Povjerenica za regionalnu politiku Corina Creţu izjavila je:

"Ova Komisija doslovno gradi mostove. Ovaj je projekt primjer naše predanosti uklanjanju prepreka, spajanju državnih područja i zbližavanju ljudi. Znam koliko i građani Hrvatske čekaju taj most i drago mi je što će EU putem svojih fondova sudjelovati u novom poglavlju povijesti te zemlje".

Neumski koridor, dio obale Jadranskog mora koji pripada Bosni i Hercegovini, trenutno je jedina kopnena veza Dubrovnika i ostatka Hrvatske.

Novim mostom preko Jadranskog mora u Malostonskom zaljevu povezat će se Dubrovačko-neretvanska županija i ostatak zemlje. 

Pelješki most bit će visok 55 metara i dug 2,4 kilometra te će imati četiri prometne traka. 

Prije nego što ga je Komisija odobrila, neovisni su stručnjaci u okviru Zajedničke pomoći za potporu projektima u europskim regijama (JASPERS) pomno ispitali izvedivost i isplativost projekta. Projekt je pripremljen u saradnji s tijelima Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije