Prihvaćeni zahtjevi bh. strane: Gradnja Pelješkog mosta počinje najesen

N. K.
Prihvaćeni zahtjevi bh. strane: Gradnja Pelješkog mosta počinje najesen
/ Pelješki most
Premijer Hrvatske Andrej Plenković nedavno je kazao da će Europska komisija (EK) iduće sedmice dovršiti sve interne procedure za sufinansiranje projekta izgradnje Pelješkog mosta, te da će Hrvatska za to iz EU budžeta dobiti 357 miliona eura.

Ministrica za regionalni razvoj i fondove Europske unije (EU) u Vladi Hrvatske Gabrijela Žalac rekla je da je ceremonija potpisivanja 7. juna u Bruxellesu.

Gradnja tog mosta godinama je bila predmet spora BiH i susjedne Hrvatske zbog opasnosti da bi most mogao narušiti pravo naše države na izlaz ka otvorenom moru.

Prema informacijama koje dolaze iz Hrvatske, nakon izgradnje ovoga mosta, svi oni koji žive u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u Hrvatskoj, više neće morati prelaziti preko teritorija BiH, te će na taj način gužve na prijelazima u Neumu postati prošlost.

Iz Ministarstva za komunikacije i promet BiH za Radiosarajevo.ba su kazali da je sve dogovoreno u vezi s tehničkim karakteristikama ovoga mosta koje su bile sporne, i na osnovu kojih bh. strana nije dala saglasnost za izgradnju Pelješkog mosta.

"Na sastanku Stručnih grupa Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o osiguranju neškodljivog prolaska ispod budućeg mosta kopno - Pelješac, održanog u Sarajevu 7. decembra 2016. godine, prihvaćen je prijedlog  bh. stručne grupe o dimenzijama plovnog puta koji podrazumijeva širinu plovnog puta od 200 metara te visinu svijetlog otvora od 55 metara", kazao je za naš portal Igor Pejić, sekretar Ministarstva za komunikacije i promet BiH.

Prema njegovim riječima, širinom ovog plovnog puta mogu ploviti svi brodovi koji mogu ući u prostor Jadranskog mora.   

Međutim, interesantno je to da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine još uvijek nije verificiralo zaključke Stručnih grupa po pitanju ovoga mosta.

"Njihovo dostavljanje Vijeću planirano je u sljedećem razdoblju", dodao je Pejić.

Prema projektnoj dokumentaciji, kako je najavljeno iz Vlade R. Hrvatske, izgradnja mosta sastoji od tri faze, odnosno izgradnje samoga mosta dužine 2,4 km, izgradnje pristupnih cesta u dužini od oko 12 km, dok je treća faza izgradnja stonske obilaznice.

Kako nam je rekao Igor Pejić, u septembru ove godine očekuje se odabir izvođača radova, a nakon toga i početak radova.

"Dovršetak gradnje cjelokupnog projekta: mosta kopno – Pelješac, pristupnih cesta i stonske obilaznice planiran je do 2021/2022 godine", zaključio je.

Tehničke karakteristike mosta:

2.440 metara iznosit će dužina mosta

33 metra visina 6 centralno postavljenih armiranobetonskih pilona

55 metara visina plovidbenog profila

2 saobraćajne trake zajedno sa zaustavnom

420 miliona eura vrijednost investicije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije