EU traži spuštanje tenzija između Beograda i Prištine, oglasio se i KFOR

1
Radiosarajevo.ba
EU traži spuštanje tenzija između Beograda i Prištine, oglasio se i KFOR
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / KFOR/Ilustracija

"Sigurnosna situacija je stabilna, a KFOR nastavlja da provodi svoje aktivnosti u skladu sa svojim mandatom UN – proisteklim iz Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, kako bi osigurao sigurno i zaštićeno okruženje i slobodu kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu", saopćila je u ponedjeljak ova misija raspoređena na Kosovu.

Povodom situacije na sjeveru Kosova gdje su od ponedjeljka ujutro na prelazima Jarinje i Brnjak raspoređene snage specijalne jedinice Rosu, na pitanje portala Kosovoonline da li „KFOR prati aktuelnu situaciju i da li će ukoliko bude neophodno rasporediti svoje jedinice u cilju smirivanja situacije“, iz KFOR-a su odgovorili da je sigurnosna situacija stabilna.

Pripadnici specijalne jedinice Rosu raspoređeni su na dva prelaza na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak, sa oko 20 vozila, od toga više od 10 blindiranih, javio je Kosovo onlajn. Podsjećamo, oduzimanje tablica sa oznakama sa sjevera Kosova počelo je u ponedjeljak rano ujutro, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake te da plaćaju osiguranje.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da „uspostavljanje reciprociteta za postavljanje privremenih kosovskih tablica za automobile sa srpskim registarskim oznakama nije želja Kosova, već nametanje Srbije“.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za utorak u 10 sati hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost Srbije, zbog dešavanja na Kosovu, potvrđeno je beogradski Danas.

Ovaj list piše da je portparol Europske komisije Peter Stano poručio da bi trebalo zaustaviti napetosti koje dolaze iz Srbije i sa Kosova te da je "dijalog mjesto za rješavanje takvih sporova".

Odluka kosovske vlade o zabrani srpskih tablica je jednostrana i nerješiv je problem za vlasnike 9.500 automobila koji su registrovani u centralnoj Srbiji, izjavila je u ponedjeljak Milica Andrić iz NVO Nova društvena inicijativa sa sjedištem na sjeveru Kosova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije