EU pozvala Srbiju da dozvoli posjet kosovskog ministra

0
Radiosarajevo.ba
EU pozvala Srbiju da dozvoli posjet kosovskog ministra
Foto: Photojoiner / Peter Stano

Europska unija (EU) zatražila je od Srbije da dozvoli posjet kosovskog ministra unutarnjih poslova Xhelala Sveçle toj zemlji a koji je najavljen u skladu sa sporazumom o službenim posjetima iz dijaloga.

"Posjet ministra unutarnjih poslova Kosova Xhelala Sveçle Srbiji najavljen je u skladu s dogovorom iz dijaloga o službenim posjetima. Stoga je Srbija to morala dopustiti i posjet bi se trebao realizirati", kazao je glasnogovornik EU Peter Stano.

Kosovskom ministru unutarnjih poslova Xhelalu Sveçli početkom januara zabranjen je posjet Preševskoj dolini i južnim općinama u Srbiji i to Preševu, Medveđi i Bujanovacu gdje većinu čini albansko stanovništvo.

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Srbijanske vlasti i ranije su odbijale posjete kosovskih dužnosnika tom dijelu Srbije ali je i Kosovo odbilo posjet šefa Ureda za Kosovo u Vladi Srbije Petra Petkovića toj zemlji.

No Stano je istaknuo da "EU nastavlja pozivati ​​obje strane da u potpunosti i bezuvjetno provode sve dogovore postignute u dijalogu, uključujući sporazume o službenim posjetima i slobodi kretanja".

Također dodao je da se sve nesuglasice moraju rješavati dijalogom te da je EU i dalje spremna omogućiti stranama razgovore kako bi pronašle rješenje, prenose Reporteri.net.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije