Epidemiologinja iz Rijeke: Koliko se virus zadržava u zraku, šta je bliski kontakt

Radiosarajevo.ba
Epidemiologinja iz Rijeke: Koliko se virus zadržava u zraku, šta je bliski kontakt
Foto: Novi list / Danijela Lakošeljac

Danijela Lakošeljac, epidemiologinja iz Rijeke, odgovarala je na pitanja gledaoca gostujući u emisiji N1.

Između ostalog, pojasnila je koliko se novi soj koronavirusa zadržava u zraku, mogu li maske odmoći, ali i šta je bliski kontat i kako se liječe oni s blažim simptomima bolesti.

1. Kako se od koronavirusa liječe pacijenti s blažim simptomima?

Liječe se asimptomatski kao kod gripe. Daju se antipiretici ako je povišena temperatura i to je to.

2. Objavljeno je koliko se virus zadržava na površinama. Vrijedi li za plastiku mjera isto kao i za ruke, pranje sapunom?

Virus se zadržava od tri sata u zraku pa do par dana na drugim površinama i osjetljiv je na klorne preparate, glutaraldehid, alkoholne preparate, pa to vrijedi i za plastiku. Učinkovito je pranje deterdžentom ako sumnjamo na posebnu zagađenost ili običnim Domestosom, to će već djelovati.

3. U kojim slučajevima maska može pomoći, a budući da ima dosta polemika, može li imati i suprotan učinak?

Može ako se ista maska danima nosi. One su za jednokratnu upotrebu, više dana se ne treba nositi jer nema svrhu, osim ako se peru, kao i rukavice. Važna je higijena ruku, a rukavice su za jednokratnu upotrebu. Što se tiče asimptomatskih prijenosnika, oni koliko se sad zna, imaju manju količinu virusa pa je i zaraznost daleko manja.

4. Jesu li osobe s preboljelom upalom pluća u većem riziku za zarazu?

Svakako. Preboljenjem bilo koje bolesti osoba ima oslabjeli imunitet i otvoreniji su za bilo koji drugi infekt, tako i za ovaj. O oporavku imuniteta je teško govoriti jer sve ovisi o obliku bolesti i težini stanja, o prethodnom imunološkom stanju, o dobi...

5. U situaciji kada su predložene mjere udaljenosti od dva metra, kako epidemiolozi gledaju na rizik vožnje liftom i koje su preporuke za zaštitu?

Lift je vrlo rizično mjesto po mom mišljenju, bolje ih je izbjegavati.

Dr. sc. Lakošeljac je govorila i o ulasku virusa u staračke domove, kazavši da to zabrinjava jer se radi o vrlo rizičnoj populaciji, gdje koronavirus može izazvati teške posljedice, kao i gripa. 

Kada je riječ o samom oboljenju, ukazala je da se dosta toga zna, ali da je razvoj bolesti i pritup svemu tome individualan.

"Znamo ono osnovno o oboljenju kod pojedinih skupina, znamo koje su osobe osjetljive, a to su stariji i kroničari, ali i mlađe osobe mogu imati teške simptome. Nikad se ne zna u kakvom je stanju njihov imunološki sustav, a ovisi i o količini infektivnih čestica koje je osoba udahnula. Ako je osoba bila u izrazito bliskom i dugotrajnom kontaktu s oboljelim, za očekivati je težu kliničku sliku", istakla je.

Pojasnila je da je za prenos virusa važan bliski kontakt tokom ljubljenja, zagrljaja, udaljenosti manje od dva metra duže od 15 minuta.

"Ali to je sigurno isto individualno, ne može se decidirano reći, ali u svim je bliskim kontaktima važno nošenje zaštitnih maski. Kirurške maske nose samo oboljeli, kako se otpočetka preporučalo, jer tako štite da se čestice ne šire u prostor, ali ipak one štite i zdrave osobe, ako ništa drugo, mehanički da kontaminiranim rukama ne dotičemo usta ili nos i ne prenesemo zarazu", kazala je Lakošeljac.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije