Epidemiolog Kaić odgovorio na pitanje o vakcinama protiv COVID-a, nuspojavama, ...

3
Radiosarajevo.ba
Epidemiolog Kaić odgovorio na pitanje o vakcinama protiv COVID-a, nuspojavama, ...
Foto: Printscreen / Bernard Kaić

Epidemiolog Bernard Kaić govorio je za RTL o vakcinisanju protiv koronavirusa u Hrvatskoj.

"Uobičajeno je da ljudi budu skeptični prema novim stvarima i vjerujem da kada se krenu više širiti stručne i znanstvene informacije te kada se registrira cjepivo, mislim da će ipak porasti interes za cijepljenje među zdravstvenim djelatnicima", rekao je Kaić.

Govorio je i o mogućim nuspojavama nakon vakcinisanja, što je i jedan od strahova građana.

"Zbog toga se sigurno ne treba bojati. Imamo dvije platforme za proizvodnju cjepiva koje su upotrebljene za cjepiva koja ćemo mi dobiti. Nijedna od njih nije nova i izmišljena ove godine zbog COVID-a", poručio je Kaić.

Epidemolog je govorio i o trajanju imuniteta nakon vakcinisanja, pa i mogućnosti (ne) nošenja maski nakon primanja prve i druge doze vakcine.

"Ne zna se. Ne zna se ni koliko smo zaštićeni nakon prebolijevanja, ne zna se ni koliko ćemo biti zaštićeni nakon cijepljenja. Oni koji su se cijepili ne mogu se, nažalost, riješiti maski ni nakon druge doze jer koliko sam vidio, klinička ispitivanja cjepiva su pokazala da djelotvornost cjepiva ne sprečava širenje bolesti, tako da i oni koji jesu zaštićeni cjepivom, ne zna se mogu li prenositi virus. Druga stvar je da cjepivo nije stopostotno zaštitno", izjavio je Kaić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije