Ekspert za sigurnost: Teroristička akcija na Kosovu nastavak hibridnog 'rata' Srbije protiv susjeda

8
Radiosarajevo.ba
Ekspert za sigurnost: Teroristička akcija na Kosovu nastavak hibridnog 'rata' Srbije protiv susjeda
Foto: Screenshot/ Al Jazeera / Ahmed Kico komentira dešavanja na Kosovu

Teroristička akcija na sjeveru Kosova je nastavak hibridnih operacija (hibridnog rata) Srbije protiv Kosova, kao i drugih suverenih država Zapadnog Balkana kakve su Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Ovo je za portal Radiosarajevo.ba kazao stručnjak iz oblasti bezbjednosti Ahmed Kico, inače koautor knjige Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan: aspekti geopolitike i hibridnog rata.

Podsjećamo, sukob na Sjeveru Kosova počeo je 24. septembra  godine u ranim jutarnjim satima, nakon ubistva pripadnika kosovske policije i ranjavanja drugog policajca. Tokom dana policijska akcija odvijala se oko manastira Banjska, gdje su se sklonili i odakle su djelovali napadači.

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

"Da je riječ o terorističkoj akciji govore i podaci ministra policije Kosova prema kojima su pripadnici policije Kosova otkrili i zaplijenili 'izuzetnu količinu teškog pješadijskog naoružanja, eksploziva, logistike, hrane, opreme za barikade'", priča Kico za Radiosarajevo.ba.

 Planiran "false flag" napad na Srbe

Znakovito je, dodaje, da je sama hibridna operacija imala finalnu fazu dok je Vučić bio na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

"Procjenjuje se da ova srpska akcija nije ad hoc, jer je ona danima, možda i sedmicama pripremana od strane BIA-e, dijelova MUP Srbije, vjerovatno Uprave za obezbjeđenje ličnosti i objekata koja je ranije izvela otmicu policajaca, te Ambasada Rusije u Beogradu, kao i dijelova Vojno-obavještajne agencije Vojske Srbije.

Dragan Bursać: Srbija je sponzor terorista na Kosovu!

Dragan Bursać: Srbija je sponzor terorista na Kosovu!

Pored ostalog, njihov cilj je bio u tajnosti okupiti najmanje jednu jedinicu (40-50) profesionalaca iz srpskih i ruskih struktura na sjeveru Kosova teško naoružanih. Zatim proizvesti 'false flag' napad na Srbe u uniformama kosovskih snaga, te nakon toga pokrenuti proteste i masovni napad na kosovske snage na sjeveru, i povratiti kontrolu na sjeverom", ističe Kico.

U kontekstu navedenog, procjenjuje se da su kosovske snage samostalno ili na osnovu informacija  iz KFOR-a, te partnerskih agencija zemalja, koje su u sastavu NATO-a, saznali za prisustvo naoružane grupe.

"Kosovska policija nije znala veličinu i spremnost grupe, pa su poslali manju patrolu, koja je naoružanu grupu iznenadila. Raspoloživa saznanja ukazuju da je namjera naoružane grupe bila sigurno da se inscenira 'albanski' napad na autobus posjetilaca iz Novog Sada koji su ciljano poslani za manastir Banjsku", upozorava Kico.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije je u obraćanju medijima i javnosti Srbije nemušto pravdao teroriste, optužujući za to Albina Kurtija, premijera Vlade Kosova, naglašavajući da je "Kurti pokušao da Srbiju uvuče u rat s NATO Savezom".

Vllasi: Teroristička akcija izvedena je uz direktnu ulogu vlasti u Beogradu

Vllasi: Teroristička akcija izvedena je uz direktnu ulogu vlasti u Beogradu

"Vučić, kao i mediji u Srbiji koji su pod njegovom kontrolom nastoje da umanje efekte terorističke akcije, pri čemu govore da su to nevini civili koji se suprotstavljaju teroru Kurtija. Na taj način Vučić nastoji da se opravda i dodvori SAD, te Briselu i članicama NATO Saveza. Isto tako, Vučić nastoji da u očima Ruske Federacije i dalje ostane 'neutralan'", dodao je naš sagovornik.

Izazivanje krize

Ova teroristička akcija na Sjeveru Kosova, dodatno je pokazala da Srbija u odnosu na susjede, pogotovo Kosovo, nastupa sa pozicije sile i konstantnog izazivanja kriza, a zatim se zapadnim akterima nudi kao tobož konstruktivni i miroljubivi posrednik i akter.

"To je pozicija ucjenjivača, a ne mirotvorca. I zato se možemo složiti sa ocjenom sigurnosnog stručnjaka Srđana Šušnice da je 'Beograd jednostavno kidnapovao živote kosovskih Srba, izolovao ih od normalnosti sijajujući među njima egzistencijalni strah, ratnu psihozu i osjećaj ugroženosti. Oni su vlasništvo političkog Beograda, on ih je učinio svojim političkim robovima, kao što je svojevremeno uradio sa Srbima iz Dalmacije, Slavonije, Banije, a danas još uvijek radi sa Srbima iz Bosne i Hercegovine'. To što Beograd potajno priželjkuje, dok patetično glumi fer pregovarača u Briselu, jeste novu Republiku srpsku i novi mehanizam kontrole nad Kosovom, ali i novi ucjenjivački mehanizam prema Zapadu", ističe Kico.

Sigurnosne implikacije

Prema njegovim riječima, teroristička akcija na policiju Kosova ima i imat će sigurnosne i druge refleksije i na prostor Crne Gore i na područje Bosne i Hercegovine.

Radončić: Težak poraz velikosrpskih diverzanata na Kosovu i poruka Dodiku

Radončić: Težak poraz velikosrpskih diverzanata na Kosovu i poruka Dodiku

"U Crnoj Gori su primjenjivane i uvježbavane litije, koje, pored ostalog imaju za cilj stvarane tzv. Zajednice srpskih opština na prostoru Sjevera Crne Gore. Ta zajednica u Crnoj Gori bila bi suštinski formirana po ugledu na entitet RS u Bosni i Hercegovini. U Bosni i Hercegovini se uvježbavaju kretanja i aktivnosti na dodirnim linijama entiteta (slogan "Granica postoji") pod legendom zaštite od sudskog procesuiranja predsjednika bh. entiteta RS. U vezi s navedenim, treba naglasiti da je predsjednik entiteta RS 24. septembra 2023. godine u Mostaru, izrekao nove prijetnje prema državi BiH, rekavši da će odazvati  pozivu na ročište u Sudu BiH, te da će neki tada 'vidjeti i nešto što nikad nisu vidjeli'", rekao je. 

Period u kojem je predsjednik entiteta RS dao izjavu koincidira sa znanjem da se na sjeveru Kosova odvijala akcija policije Kosova protiv terorista. 

"Imajući u vidu navedeno, sigurnosni stručnjaci ističu da je neophodno, a u funkciji odvraćanja agresivnih aktivnosti Srbije prema BiH, jačati odbrambene i sigurnosne kapacitete na nivou države BiH, entiteta F BiH, te svih kantona, posebno Sarajevskog, USK, Tuzlanskog, Posavskog i Hercegovačko-neretvanskog", zaključio je Kico.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije