Srbija / Ekolozi su pobijedili, Brnabić: Stavili smo tačku na Rio Tinto

20. 01. 2022. u 23:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na sjednici Vlade ukinuta Uredba o prostornom planu područja posebne namjene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom "Rio Tinto".

Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole, odluke, rješenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli“, rekla je ona.

Dodala je da je ukinuta Radna grupa za implementaciju projekta Jadar čime su, kako je rekla, ispunjeni svi zahtjevi ekoloških protesta i „stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji“.

“Ovim je što se tiče projekta Jadar i Rio Tinto sve završeno”, kazala je Brnabić.

Ona je pozvala sve zainteresovane ekološke organizacije da preuzmu sva dokumenta i analiziraju ih.

“Nudim da tim iz mog kabineta i našeg sekretarijata pomogne u analizi ukoliko bude potrebno. Ćuta je već rekao da želi dokumente, mogu već večeras da ih preuzmu”, dodala je.

Kako je rekla srbijanska premijerka, u posljednjih nekoliko mjeseci u Srbiji su bili protesti zbog Projekta “Jadar” i Rio Tinta i kompanije Rio Sava.

“Koja je u Srbiji od 2004, kada je dobila prvo rješenje kojim se dozvoljavaju istražne radnje, krenula je u istraživanje, 2006. je izmijenjen zakon o rudarstvu, 2012. dobili i rješenje o izvođenju bušotina velikog prečnika”, rekla je još.

Ona je podsjetila da je Vlada dobila zahtjeve ekoloških organizacija, okupljenih oko Ekološkog ustanka, Saveza ekoloških organizacija Srbije, platforme Akcija i ostalih, kao i da su to zahtjevi koji su predati 12. januara 2022.

Ranije danas kompanija “Rio Tinto” je saopštila je da je zabrinuta zbog izjava predstavnika Vlade Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za Projekat „Jadar“.

“Posvećeni smo razvoju projekta u skladu sa svim srbijanskim i međunarodnim propisima i uzimamo u obzir zabrinutost za životnu sredinu koju je javnost iskazala. Smatramo da diskusije i dijalog zasnovani na činjenicama treba da budu osnov svake odluke Vlade Srbije o razvoju projekta”, naveli su iz Rio Tinta prije sjednice Vlade Srbije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA