Srbija: Demonstranti blokirali granicu sa BiH

AA
Srbija: Demonstranti blokirali granicu sa BiH
FOTO: AA / Blokiran granični prijelaz

Aktivisti ekoloških organizacija i građani blokirali su danas na dva sata granični prijelaz Trbušnica, kod Loznice, između Srbije i Bosne i Hercegovine, tražeći od srbijanske Vlade da stopira projekat eksploatacije litijuma "Jadar" i otvaranje rudnika kompanije Rio Tinto, i da svi ugovori potpisani sa tom kompanijom budu predati na uvid javnosti.

Iako je prvobitno bilo planirano da se blokiraju put i raskrsnica nedaleko od graničnog prijelaza, demonstranti su izašli neposredno pred granični punkt, donijeli ograde i iznijeli transparente.

Ekološki aktivisti su poručili da će nastaviti s blokadama sve dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada ne ukinu Uredbu o prostornom planu posebne namjene u koji je upisan projekat eksploatacije litijuma u dolini Jadra.

"Stazom sjećanja 11.541..." u Sarajevu: Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava

"Stazom sjećanja 11.541..." u Sarajevu: Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava

Demonstranti su, i pored potpune blokade graničnog prijelaza, ipak propuštali vozila u kojima su se nalazila mala djeca i bolesni, naglašavajući da im nije cilj da maltretiraju ljude.

Naglasili su da su "laž" izjave Vučića i srbijanske premijerke Ane Brnabić da je ispunjeno sve što su tražili građani nezadovoljni najavama otvaranja rudnika Rio Tinto, i da tu laž vlast uporno ponavlja.

Tokom blokade graničnog prijelaza Trbušnica nije zabilježen nijedan incident, a granična policija nije reagovala.

Ovo je prvi put od kako su počele blokade i protesti protiv kompanije Rio Tinto u Srbiji da je blokiran neki granični prijelaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije