Protesti u Srbiji: Katastrofa je ušla u naš dom i postala sastavni dio života

Radiosarajevo.ba
Protesti u Srbiji: Katastrofa je ušla u naš dom i postala sastavni dio života
Foto: EPA-EFE / Srbija

Ispred zgrade Predsjedništva Srbije večeras je održan protest koji je organizovao Građanski otpor. U jednom trenutku dio građana je došao do samog ulaza u zgradu.

Kako piše N1, oko 20.20 sati je došlo do komešanja kada je lider Dveri Boško Obradović odlučio da prođe ispred obezbjeđenja koje je stajalo kod ulaza u Predsjedništvo.

Dodaje da je Obradović iskoristio prazninu u ogradi, prošao pored obezbjeđenja koje nije intervenisalo, ali ni Obradović, sa nekoliko pristalica, se nije dugo zadržao na stepeništu.

Okupljenima se na početku protesta obratio jedan od organizatora, opozicioni aktivista i nekadašnji narodni poslanik Srđan Milivojević, rekavši da su na protest došli građani različitih političkih opredeljenja koji se ne slažu sa načinom na koji je vlast vodila borbu protiv koronavirusa. On je pozvao na svakodnevna okupljanja.

U 20 sati prisutni su aplaudirali zdravstvenim radncima, a nakon toga u 20.05 je počela buka - okupljeni su udarali u šerpe i puhali u pištaljke, piše N1.

Poručeno je da se želi drugačiji odnos vlasti prema građanima. Među prisutnima su i lideri opozicije, profesori Beogradskog univerziteta i druge javne ličnosti. Učesnici protesta su u jednom trenutku odlučili da "opkole" zgradu.

Podsjetimo, organizacija Građanski otpor pozvala je građane ranije da se u 20:05 sati pojave na prvom protestu koji organizuju ispred zgrade na Andrićevom vencu u kojoj je kabinet predsjednika Srbije.

"Više nisu ugroženi samo naša sloboda i teško osvojene demokratske vrednosti našeg društva. Sada su ugroženi i naši životi, katastrofa je ušla u naš dom i postala sastavni deo života u Srbiji", poručio je Građanski otpor.

Građanski otpor je neformalna organizacija koja je preuzela proteste subotom nakon što je pokret "1 od 5 miliona" odustao od njih, piše N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije