Ekološki iskorak: Srbija proizvela prvu električnu energiju iz otpada

2
Radiosarajevo.ba
Ekološki iskorak: Srbija proizvela prvu električnu energiju iz otpada
Foto: Printscreen / Recikliranje

U Srbiji je prvi put proizvedena električna energija iz hrane u okviru inovativne akcije odvajanja otpada iz ugostiteljstva.

Ostaci obroka iz tri beogradska hotela uspješno su prerađeni u "zelenu struju", što je rezultiralo značajnim ekološkim i energetski korisnim dostignućem. Ovaj projekat, koji sprovode Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), ima za cilj smanjenje emisije štetnih gasova i očuvanje prirodnih resursa.

Kroz ovu inicijativu, spriječena je emisija 17 tona ugljen-dioksida, što je ekvivalentno emisiji koju godišnje apsorbuje oko 790 stabala. Ovaj pilot projekat, koji je trajao tri mjeseca, omogućio je da se skoro 24 tone organski otpada ne odloži na deponijama gdje bi se raspadom oslobađali štetni gasovi sa efektom staklene bašte.

Snažan zemljotres pogodio Los Angeles: 'Najveći koji sam ikada doživjela u Kaliforniji'

Snažan zemljotres pogodio Los Angeles: 'Najveći koji sam ikada doživjela u Kaliforniji'

Bojan Gligić iz kompanije Eso Tron ističe značaj ove tehnologije: "Od svake tone tog organskog otpada uspijevamo da izvučemo oko 200 kubika biogasa, koji se koristi za proizvodnju električne energije. Ovo predstavlja značajan energetski potencijal za budućnost. Ako pravilno obavimo sve faze obrade, sistem će raditi bez problema."

Vladimir Jovanović iz UNDP-a dodaje: "Ovaj pilot projekat pokazuje kako možemo značajno smanjiti ekološki otisak kroz inovativne metode upravljanja otpadom. Time ne samo da doprinosimo smanjenju emisije štetnih gasova, već i doprinosimo očuvanju prirodnih resursa."

Ovaj uspješan projekat ne samo da postavlja novi standard u održivoj proizvodnji energije, već i pruža primjer kako se otpad može koristiti za generisanje korisne energije i zaštitu životne sredine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije