Đukanović: Želite da posrbite Crnu Goru, vladike to rade vrlo prilježno

Radiosarajevo.ba
Đukanović: Želite da posrbite Crnu Goru, vladike to rade vrlo prilježno

Predsjednik Crne Gore i čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Ðukanović je izjavio da tri opozicione koalicije djeluju u više kolona, ali da njihov savez predstavlja "političku pješadiju velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori", čiji je zadatak da ovu zemlju vrati u prošlost.

"Prvo su nudili da se Crna Gora vrati u okrug proširene Srbije, pa nakon toga da napustimo evropski put i da se vratimo pod interesni kišobran Rusije. A sada da nam put u budućnost osvijetli Srpska pravoslavna crkva (SPC), sa svojim srednjovjekovnim dogmama. Ne vjerujem u taj put", rekao je on tokom izborne kampanje u Tivtu, prenose agencije. 

Uvjeren je, kaže, da se iza toga skrivaju zle namjere prema Crnoj Gori.

Dodao je da, prema temeljnim dokumentima kojima se opredjeljuje kurs SPC-a, ona "treba da čuva, afirmiše i razvija srpske nacionalne interese".

"Ja to savršeno razumijem, ali kada se to radi na prostoru države Srbije. Međutim, kada sa tom idejom dođete u Crnu Goru, onda je jasno da vi želite da mijenjate naš identitet. Vi želite da posrbite Crnu Goru. I to vladike rade vrlo prilježno. Do juče koliko-toliko skriveno, a sada otvoreno rade vođeni logikom – pravoslavlje, jednako, srpstvo", rekao je Ðukanović.

Kaže da od lidera opozicije očekuje godinama samo dvije rečenice.

"Jedna je - priznajemo demokratsku volju građana Crne Gore na referendumu 2006. godine. Druga je - priznajemo ono što su strateška dokumenta Crne Gore, da ide putem evropskog razvoja. Treću - ne očekujem. Svaka treća i sljedeća može da bude bjesomučna kritika vlasti", naveo je Ðukanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije