Milo Đukanović: Ne razumijem zašto Srbija zaoštrava odnose sa susjedima

Radiosarajevo.ba
Milo Đukanović: Ne razumijem zašto Srbija zaoštrava odnose sa susjedima
Foto: Anadolija / Milo Đukanović pobjednik predsjedničkih izbora u Crnoj Gori

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović izjavio je da ne podržava da se srpskim intelektulcima zabrani ulazak u Crnu Goru, kao i da su se određeni krugovi, uključujući i nosioce državne vlasti u Srbiji, veoma trudili tokom posljednih godinu dana da zaoštre odnose sa Crnom Gorom.

"Ja ne mislim da se na taj način brani integritet, državni, nacionalni, kulturni, bilo koje države, uključujući i Crnu Goru. Na taj način možete samo dati veći značaj nekim marginalcima nego što bi ga ikada dobili. Šta bi u političkom, javnom, životu Srbije i Crne Gore značio izvjesni Raković ili Mirović da se nije dogodilo da procuri informacija da im je zabranjen ulazak u Crnu Goru. Podsjetiću vas i da je Vlada saopštila da takva odluka nikada nije donešena", rekao je on u intervju za RTCG.

Đukanović je kazao da su se određeni krugovi, uključujući i nosioce državne vlasti, ali prevashodno medijski, nacionalistički krugovi i SPC, veoma trudili tokom posljednih godinu dana da zaoštre odnose sa Crnom Gori i to na način da pokušavaju da ospore pravo Crnoj Gori da donosi odluke u skladu sa svojim interesima.

"To ne daje za čast tim državnim zvaničnicima i daje za pravo mišljenju da to nije samo manje odgovoran dio javnosti Srbije", rekao je crnogorski predsjednik.

On je rekao da Crna Gora ne donosi prosrpske ili antisrpske odluke već odluke u svom interesu, koje su nekada u saglasnosti sa interesima Srbije, a nekada ne.

Đukanović je ocijenio i da je posljednjih godinu dana vidan zaokret politike Srbije u odnosu na susjede i da zaoštrava odnose sa Hrvatskom, Makedonijom i Kosovom.

"Ne mogu da razumijem čemu to kvarenje odnosa sa susjedima i zašto nisu nastavili putem uspostavljanja kvalitetnih odnosa jer je to bio jedini način da se Srbija oslobodi svoje prošlosti", rekao je on, prenosi Beta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije