Đukanović dobio Evropsku nagradu "Kralj David"

Radiosarajevo.ba
Đukanović dobio Evropsku nagradu "Kralj David"
Foto: Screenshot / S dodjele nagrade

Predsjedavajući Evropske jevrejske asocijacije, rabin Menahim Margolin uručio je predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću Evropsku nagradu Kralj David.

Đukanović je u obraćanju nakon dodjele nagrade rekao da je to doživio kao priznanje svim građanima Crne Gore, kao jedinoj zemlji u kojoj nije bilo ratnih razaranja poslije raspada Jugoslavije, piše Antena.

Podsjetio je da je Crna Gora kratko nakon obnove nezavisnosti postala članica NATO-a, te kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, kao i da je postala vodeća ekonomija u regionu i jedna od prestižnih turističkih destinacija.

Ističući da je Crna Gora od 2011. bogatija za prvu Jevrejsku zajednicu, Đukanović je rekao da Jevreji imaju punu autonomiju u regulisanju vjerskih i nacionalnih odnosa.

U Crnu Goru, kako je rekao, dolaze Jevreji iz cijelog svijeta, te turisti iz Izraela, dok se od prošle godine po prvi put u Crnoj Gori proslavlja Hanuka.

“U planu je izgradnja prve sinagoge u Crnoj Gori. Veoma smo ponosni što se Crna Gora prepoznaje kao sigurno mjesto za pripadnike svih nacija i religije, posebno u vrijeme jačanja desničarskih pokreta u Evropi i svijetu i neskrivenog antisemitizma od kojeg nijesu imunije ni najrazvijenije demokratije”, najavio je Đukanović.

Bila bi, kako je dodao, najveća greška smatrati da je antisemitizam opasnost samo za Jevreje.

“To je opasnost za Evropu i njene suštinske vrijednosti. To je civilizacijsko pitanje savremenog čovječanstva i njegove budućnosti”, poručio je Đukanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije