Komšić: Razumijem Đukanovića na njegovom mjestu postupio bih isto

Radiosarajevo.ba
Komšić: Razumijem Đukanovića na njegovom mjestu postupio bih isto
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je u intervjuu za crnogorski RTCG kako razumije odluku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da ne posjeti Sarajevo pošto se tomu usprotivio član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Komšić je u emisiji Teleskopija emitiranoj večeras rekao da je Dodikovo protivljenje posjetu Đukanovića apsurdno jer je upravo „on, dok je bio predsjedavajući Predsjedništva, odlučio da prvi uputi poziv predsjedniku Crne Gore“.

„Kada smo odredili datum, on se tome usprotivio, zbog, koliko sam ja mogao da vidim, događaja u Crnoj Gori, odnosa Beograda, Banje Luke prema tim događajima, što je prema meni apsurdno, nepromišljeno i nadam se da neće ostaviti traga na odnose Crne Gore i BiH, koji su do sada bili odlični“, rekao je Komšić.

Rekao je da bi na Đukanovićevom mjestu postupio na istovjetan način.

„Nažalost, zbog nekih naših potpuno besmislenih razmirica u Bosni i Hercegovini i stava Dodika, mog i gospodina Džaferovića ovdje u Predsjedništvu BiH, nije ostvaren ovaj posjet“, rekao je Komšić.

Đukanović je trebao u BiH boraviti jučer i danas, ali rekao je da „neće posjetiti Sarajevo i da je potez Dodika dio nacionalne predstave koju ne treba dalje hraniti“.

Dodik je na sjednici Predsjedništva BiH sredinom februara stavio veto na zaključak o posjeti Đukanovića Sarajevu, proglašavajući ga „destruktivnim po vitalni interes RS“.

Tu odluku krajem prošle sedmice podržala je Narodna skupština RS-a, a Dodik je tom prilikom rekao da „osporava posjetu crnogorskog predsjednika BiH jer bi se to protumačilo kao podrška političkoj strukturi koja, između ostalog, osporava imovinu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije