Dugoročna prognoza: Čekaju li nas i u septembru paklene temperature ili ćemo izvlačiti duge rukave?

1
Radiosarajevo.ba
Dugoročna prognoza: Čekaju li nas i u septembru paklene temperature ili ćemo izvlačiti duge rukave?
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Jesen na Vilsu

Bliži nam se klimatološki početak jeseni (1. septembar), a odgovore na pitanje hoće li se atmosfera skoro ogrnuti jesenskim ogrtačem pogledajte u nastavku.

O "babljem" ljetu još je prerano govoriti, budući da je to termin koji se u narodu koristi tek poslije kalendarskog početka jeseni, a ona nam ove godine stiže 22. septembra u 14:43 sati, što znači da nam je ljeto (kalendarski) na raspolaganju još gotovo mjesec dana.

Dugoročna prognoza ovog prognostičkog modela u razdoblju od 26. augusta do 2. septembra signalizira pozitivna odstupanja srednje temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka pri čemu bi ona najveća trebala biti na sjevernom Jadranu i na kontinentu dok bi odstupanja od višegodišnjeg prosjeka za Dalmaciju bila između 1 i 3 stepena Celzijusa.

Sjećanje na Predraga Freda Matića: "Bio je heroj u ratu, ali je heroj ostao i u miru"

Sjećanje na Predraga Freda Matića: "Bio je heroj u ratu, ali je heroj ostao i u miru"

Slična pozitivna odstupanja srednje temperature zraka od višegodišnjeg prosjeka nastavila bi se i u prvoj sedmici septembra dok bi se nešto veća pozitivna odstupanja temperature zraka bilježila na krajnjem istoku zemlje.

Ohrabrujuće su to (meteo) vijesti za sve naše čitatelje koji su s godišnjim odmorom čekali smiraj ljeta kad i cijene malo "kalaju". Dugoročno gledajući, u finalu augusta i prvoj sedmici septembra, u ovom trenutku nema signala za neku ozbiljniju ciklonu tek za nestabilnosti, nedovoljno za dobru padavinsku bilancu.

Vratimo se na temperature zraka, Europski centar za srednjoročnu prognozu u gotovo svakoj septembarskoj sedmici "vidi2 srednju temperaturu zraka većom od višegodišnjeg prosjeka, što je svakako izvrsna vijest za posezonu.

Gledajući iz današnje perspektive, velika je vjerovatnoća kako bi i oktobar mogao biti topliji od prosjeka, ponegdje i poprilično. Dobra, dugoročna (meteo) vijest je da bi oktobar mogao biti mjesec s više pardavina od prosjeka. Dugoročne prognoze ne treba uzimati "zdravo za gotovo", već na njih valja gledati isključivo kao trend razvoja atmosferskih prilika gledajući iz današnje perspektive, a trendovi su poprilično jasni, "pisati" godišnji u smiraju ljeta i početkom septembra moglo bi se pokazati kao pametan izbor, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije