Državljanin BiH (21) umro u zatvoru u Dubrovniku: Poznato zašto je bio uhapšen

0
Radiosarajevo.ba
Državljanin BiH (21) umro u zatvoru u Dubrovniku: Poznato zašto je bio uhapšen
EPA-EFE / Hrvatska policija

Iz Uprave za zatvorski sistem Ministarstva pravosuđa i uprave Hrvatske potvrđeno je kako je tokom decembra 2023. godine u Zatvoru u Dubrovniku preminula jedna osoba lišena slobode, koja je u navedeni Zatvor zaprimljena u statusu istražnog zatvorenika.

Iz istog su Ministarstva odgovorili i kako je, sukladno profesionalnoj praksi i propisanoj proceduri tijelo preminule osobe upućeno na sudsko-medicinsku obdukciju i toksikološko vještačenje. No naglasili su da 'uvažavajući činjenicu kako podaci o osobama lišene slobode predstavljaju službenu i profesionalnu tajnu, sukladno relevantnim odredbama Zakona o izvršavanju kazne zatvora', ostale detalje nažalost nisu u mogućnosti dostaviti, javlja Dubrovački vjesnik.

Međutim, iz pouzdanih izvora neslužbeno je potvrđeno kako je osoba koja je preminula tokom boravka u dubrovačkom zatvoru kao istražni zatvorenik bio instalater grijanja Lj.K. zvani 'Cobra' (21), inače hrvatski i državljanin BiH. Izvori Dubrovačkog uvjeravaju kako na tijelu zatvorenika nisu nađeni nikakvi tragovi fizičkog nasilja, a nakon obavljene obdukcije od strane ovlaštenog sudskog patologa Opće bolnice Dubrovnik uzorci tkiva su izuzeti i poslani na toksikološko vještačenje u referentni Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu iz kojeg se još uvijek očekuju nalazi.

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

U istražnom se zatvoru nalazio temeljem rješenja suca istrage dubrovačkog Županijskog suda zbog osnovane sumnje da je maja 2023. godine s još tri osumnjičene osobe na području doline Neretve sudjelovao u počinjenju krivičnog djela razbojništva na štetu starice (76) iz Opuzena i njezine kćeri s prebivalištem u SAD.

Teretio se da je tom prilikom, provalivši u staričinu kuću zajedno s godinu dana starijim državljaninom BiH uz upotrebu sile nad staricom načinili veću materijalnu štetu, odnosno da su prisvojili 65 hiljada US dolara, tri tisuće eura i dva zlatna lančića. Dok su oni boravili u staričinom stanu, stražu su ispred kuće držala dvojica BiH- državljana starih 23 i 35 godina, nakon čega su se svi udaljili, a s izuzetkom Cobre svi su još uvijek nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije