Drastične kazne u Hrvatskoj: Za dom spremni i širenje lažnih vijesti kazna do 8.000 KM

3
Hina
Drastične kazne u Hrvatskoj: Za dom spremni i širenje lažnih vijesti kazna do 8.000 KM
Foto: Twitter / Ilustracija / Euro

Najteži prekršaji, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, a takav je, primjerice Za dom spremni, kao i širenje lažnih vijesti, kažnjavat će se od 1.400 do 8.000 KM. 

Hrvatski sabor danas je izmijenio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira i drastično povećao kazne za prekršaje koje sada idu do čak četiri hiljade eura, za izmjene je glasovalo 77 zastupnika, 50 je bilo protiv. Najteži prekršaji, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, a takav je, primjerice Za dom spremni, kao i širenje lažnih vijesti, kažnjavat će se od 1.400 do 8.000 KM. Za teške prekršaje, među kojima su tuča i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, kazne iznose od 600 do 4.000 KM. U iznosima od 400 do 2.000 KM, kažnjavalo bi se vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građana, pijančevanje ili konzumaciju opojnih droga na javnom mjestu.

"Ne predlaže se mijenjanje novčanih kazni propisane člancima koji se odnose na oštećenje ili omalovažavanje domaćeg novca u optjecaju, neovlaštenu prodaju ulaznica za sportske i druge priredbe, skitnju, prosjačenje, odavanje prostituciji, kršenje naredbe o zabrani pristupa ili zadržavanja, fotografiranja ili skiciranja na određenom mjestu", objasnio je nedavno ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Teška nesreća u BiH: U sudaru automobila i kamiona poginulo dijete

Teška nesreća u BiH: U sudaru automobila i kamiona poginulo dijete

"Ovi će članci biti dio razmatranja posebne međuresorne radne skupine koja je osnovana za izradu novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koja će raditi na temeljitoj reviziji njegovih odredbi, odnosno na izradi potpuno novog zakona usklađenog sa zahtjevima vremena, potrebama struke i prakse te promjenama u nizu drugih u međuvremenu donesenih zakona", naveo je Božinović.

Kazne od 1.400 pa do 8.000 KM

Kazne se odnose na remećenja javnog reda i mira isticanjem ili nošenjem simbola, izvođenje, reproduciranje pjesama, skladbi i tekstova, slika, crteža, drsko i nepristojno ponašanje u javnosti kojim se vrijeđa građane i narušava njihov mir, ali i izmišljanje i širenje lažnih vijesti te, među ostalim, na neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja.

Kazne od 600 do 4.000 KM

Odnose se na teške prekršaje, među kojima su tuča i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe.

Marko Skejo zgrozio svjetsku udrugu: 'Osoba u Splitu diči se Hitlerovim brkovima tokom vojnog skupa'

Marko Skejo zgrozio svjetsku udrugu: 'Osoba u Splitu diči se Hitlerovim brkovima tokom vojnog skupa'

Kazne od 400 do 2.000 KM

Tolikim će se iznosom kazniti počinitelji prekršaja vrijeđanja i omalovažavanja moralnih osjećaja građana i, među ostalim, oni koji se na javnom mjestu odaju pijančevanju ili konzumaciji opojnih droga.

Vladini predstavnici proteklih su dana tumačili da se izmjenama Zakona o prekršajima ne ustanovljavaju nova prekršajna djela, već se samo povećavaju novčane kazne za njih. Svrha većih kazni je da odvrati počinitelje, odnosno da osoba iz godine u godinu ne ponavlja isti prekršaj i da se pošalje poruka društvu da neki prekršaji nisu prihvatljivi, tumačili su Vladin predstavnici.

Na opaske zastupnika da je trebalo donijeti novi zakon, a ne mijenjati postojeći, star 46 godina, otkrili su da je osnovana međuresorna radna skupina za izradu novog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije