Marko Skejo zgrozio svjetsku udrugu: 'Osoba u Splitu diči se Hitlerovim brkovima tokom vojnog skupa'

5
Radiosarajevo.ba
Marko Skejo zgrozio svjetsku udrugu: 'Osoba u Splitu diči se Hitlerovim brkovima tokom vojnog skupa'
FOTO: Arhiv / Marko Skejo

Utjecajna aktivistička grupa StopAntisemitism, s više od 68.000 pratitelja na Twitteru, zgrožena je Markom Skejom, ratnim zapovjednikom IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban.

U twitu objavljenom u ponedjeljak, uz Skejinu fotografiju napisali su: "Zapanjujuće slike iz Europe. Lijevo: grad u Poljskoj slavi Uskrs uz gorući lik Jude, a desno: muškarac u Splitu diči se Hitlerovim brkovima tokom vojnog skupa".

Pokraj spomenika poginulim pripadnicima i čitavoj jedinici, okupilo se oko 200 Splićana, veterana, gostiju i drugih, obilježavajući 31. obljetnicu osnutka, izražavajući sućut članovima porodice nastradalih i poručivši kako se neće odreći ratnog obilježja, naziva jedinice i pozdrava "Za dom – spremni".

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Njihov ratni zapovjednik, umirovljeni pukovnik Skejo, bio je, naravno, na skupu. Uređen kao za mimohod, u svečanoj crnoj odori sa svim insignijama. Ali nije izlazio za govornicu, nije se obraćao postrojenim bojovnicima ni davao izjave. No, zapalio je svijeću i položio cvijeće pod spomenik.

Pred mikrofon je zato istupio njegov nasljednik na čelu bojne, umirovljeni bojnik Miće Ćuk. Uz čestitku godišnjice osnivanja postrojbe, Ćuk je sve pozdravio trostrukim uzvikom: "Bog i Hrvati! Za dom!". Dan u kojem se obilježava godišnjica splitske bojne dan je osnutka i Nezavisne Države Hrvatske, a ove godine je baš pao na neradni dan, uskrsni ponedjeljak, piše Telegram.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije