Splitom odjekivalo 'Za dom spremni', policija će prijaviti dvije osobe

9
Hina
Splitom odjekivalo 'Za dom spremni', policija će prijaviti dvije osobe
Foto: Facebook / Skejo i HOS-ovci po Splitu vikali "Za dom spremni"

Na obilježavanju 32. godišnjice osnivanja 9. bojne HOS-a Rafael vitez Boban kod spomenika te jedinice u Splitu govornici su branili pozdrav "Za dom spremni" te govorili da su zločini u Hrvatskoj počinjeni pod zvijezdom petokrakom, a policija je najavila optužni prijedlog protiv dvije osobe.

Splitska je policija večeras obavijestila kako je na temelju dosadašnjeg istraživanja utvrđeno da je na tom skupu došlo do narušavanja javnog reda i mira upućivanjem poruka i uzvika neprimjerenog sadržaja na javnom mjestu.

"Temeljem utvrđenog činjeničnog stanja protiv dvije osobe će se zbog sumnje da su ostvarile obilježja prekršaja iz čl. 5 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira podnijeti optužni prijedlog", saopćeno je iz splitske policije.

Ivica Puljić otkrio pozadinu: Evo kako i preko koga Željka Cvijanović zahtijeva da se obrati UN-u

Ivica Puljić otkrio pozadinu: Evo kako i preko koga Željka Cvijanović zahtijeva da se obrati UN-u

Jedan od ratnih zapovjednika te jedinice Miće Ćuk je istaknuo kako je tokom Domovinskog rata imala oko 2500 pripadnika, od kojih je više od 300 ozlijeđeno, 46 poginulo, a sada se u javnosti prikazuje negativno. Kazao je kako pozdrav "Za dom spremni" smeta neprijateljima Hrvatske i ljubiteljima zvijezde petokrake.

"Pitamo se ko je stvorio hrvatsku državu -  Pupovac, Furio Radin, Kajtazi, NATO, UEFA, FIFA, Bruxelles, Soros? Ma koga se mi to plašimo, hrvatska država je stvorena krvlju hrvatskih branitelja koji su bili za dom spremni i još su uvijek za dom spremni", kazao je Ćuk. "Ovaj časni pozdrav smeta i nekim tzv. našima", ali, dodao je, "mi ćemo zauvijek biti za dom spremni".

On je svoj govor završio uzvikom "Za dom" nakon čega su nazočni pripadnici te postrojbe zborno uzviknuli "spremni". U govorima su se između ostalog čule kritike na račun aktualne vlasti kojoj je zamjereno što dopušta, kako je rečeno, da Pupovac vlada Hrvatskom.

Bivši komadant HOS-a na obilježavanju godišnjice 'Oluje' uzviknuo 'Za dom spremni'

Bivši komadant HOS-a na obilježavanju godišnjice 'Oluje' uzviknuo 'Za dom spremni'

Inače, Ministarstvo unutrašnjih poslova RH je u javnu raspravu poslalo izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema kojem će se najviša novčana kazna, od četiri hiljade eura, moći izreći onima koji ističu ili uzvikuju ustaške ili nacističke simbole i poklike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije