Dr. Marković: Koronavirus je tempirana bomba, bojimo se jeseni

Radiosarajevo.ba
Dr. Marković: Koronavirus je tempirana bomba, bojimo se jeseni
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Činjenica da je pandemija COVID-19 paralizirala svijet i dovela ga u nezapamćenu zdravstvenu i ekonomsku krizu razlog je zbog kojeg je pokrenuta jedna od najvećih medicinskih utrka u povijesti – potraga za sigurnim i učinkovitim cjepivom protiv virusa SARS-CoV-2.

Stručnjaci ističu da je ono osobito važno jer se COVID-19 pokazao kao vrlo podmukla i zarazna bolest koja će vjerojatno dulže ostati među nama. Ona može proći uz blage simptome, da bi se potom pokazala kao tempirana bomba. Osobito strahuju od onoga što će nam donijeti jesen, među ostalim, zbog pojave drugih virusa koji napadaju dišni sustav, piše Index.hr.

Na razvoju vakcine radi više od 100 timova naučnika

U posljednjih par mjeseci stoga je na razvoju različitih vakcina u svijetu počelo užurbano raditi više od 100 naučnih timova. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), trenutno se radi na više od 60 avakcina, od kojih su neka već ušla u ranu fazu kliničkih istraživanja na ljudima.

U utrku su se uključili i poznati veliki proizvođači vakcina, a neki od njih čak su udružili snage. Primjerice, dva velika proizvođača vakcina Sanofi i GSK dogovorili su suradnju u kojoj će prva kompanija razvijati vakcine koje će se temeljiti na proteinu Spike, kojim koronavirus napada stanice i ulazi u njih, dok će druga razvijati adjuvans, odnosno pojačivač koji bi trebao omogućiti da se dobije potrebna reakcija imunosnog sustava uz manju količinu antigena.

Dr. sc. Stribor Marković, magistar farmacije koji je bio direktor kontrole kvalitete u proizvodnji vakcina i krvnih pripravaka upozorava da se SARS-CoV-2 pokazao ozbiljnijim nego što se u početku mislilo te da će vjerojatno dulje ostati uzročnik bolesti. To znači da je razvoj vakcina protiv njega od iznimnog značenja, piše Index.hr.

"Njegov način kolanja u populaciji, neobično velik broj asimptomatskih zaraza, visoka zaraznost, neobičnosti u razvoju ili nerazvoju protutijela i slično čine SARS-CoV-2 kandidatom za trajan ostanak u populaciji. To ga također čini tempiranom bombom jer se netko danas može smijati virusu SARS-CoV-2 da bi ga on kroz pet godina ubio.

Ne postoji garancija da on neće mutirati i postati još opasniji. Ovaj koronavirus se pokazao prilično ozbiljnim jer ne izaziva samo blaže infekcije gornjih dišnih putova već i teške upale pluća. Osim toga, za razliku od SARS-a i MERS-a, ima i vrlo podmuklu epidemiologiju tako da bi mogao postati trajan uzrok bolesti kakve su bile ospice, velike boginje ili gripa. Mi se posebno bojimo što bi se moglo dogoditi najesen kada dođu druge bolesti dišnih putova", kaže Marković.

Više o ovoj temi čitajte OVDJE:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije