Dr. Kon: Svaki peti stanovnik Srbije imao koronavirus

0
Radiosarajevo.ba
Dr. Kon: Svaki peti stanovnik Srbije imao koronavirus
Foto: Tanjug / Predrag Kon

U Srbiji se provodi istraživanje o antitijelima na koronavirus stečenim prirodnim putem, a o tome je govorio i epidemiolog dr. Predrag Kon.

On je kazao da imaju studiju i čeka se da ona bude zvanično objavljena.

Dr. Kon je istakao da imunitet ima oko 20 odsto građana.

"Imaju antitela i to znači da su bili u kontaktu sa virusom. Prirodno razrešenje svake pandemije je preko 60 odsto onih koji imaju imunitet, to je ili zaražavanje ili imunizacija. Vakcinom ćemo da povećamo vakciono imunitet, a imamo i ovaj prirodni", dodao je dr. Kon.

To znači da je, da bi stekli kolektivni imunitet, potrebno da 60 odsto populacije ima antitijela, a dr. Kon je kazao da su u Srbiji na trećini tog puta, piše Blic.

"Istraživanje je radio Insitut za epidemiologiju INEP, ovo su preliminarni rezultati koje sam čuo na Kriznom štabu, nešto iznad 20 odsto. Ja sam očekivao možda i manje. Vojvodina je imala preliminarne od 14,6 odsto. Ovih 20 odsto nije ni malo, ali nije ni dovoljno", dodao je dr. Kon.

Osim prirodnog imuniteta, drugi način zaštite je vakcinacija.

"Po onome što čujemo od nadležnih i predsednika, verovatno će stići pre kraja godine i u većem broju. Plan priprema treba da počne da se radi jer je to logistički ogroman posao", rekao je danas dr. Kon.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije