Dova posvećena Srebreničanima na spomeniku srpskim žrtvama u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Dova posvećena Srebreničanima na spomeniku srpskim žrtvama u Hrvatskoj
Prethodnih dana na društvenim mrežama otkrivena je nevjerovatna kopija spomenika iz Potočara, za genocid u Srebrenici, ali ovog puta kao posveta srpskim žrtvama u Hrvatskoj.

Riječ je o natpisu na spomen-ploči u Paulinom Dvoru, mjestu u blizini Osijeka, u kojem je izvršen masakr nad stanovnicima srpske nacionalnosti tokom ratnih dejstava u Bosni i Hercegovini, prenosi portal ZaSrebrenicu

"Molimo te Bože Svemogući. Neka tuga postane nada. Neka osveta bude pravda. Neka majčina suza bude molitva: da se nikome nikada ne ponovi Srebrenica", dova je čije su riječi isklesane na spomeniku u Potočarima u Srebrenici, gdje je izvršen genocid nad Bošnjacima.

Isti natpis pojavio se i na spomeniku srpskim žrtvama u Paulin Dvoru, s tim da je napravljena mala izmjena, te je umjesto riječi Srebrenica ubačena riječ Paulin Dvor.

Inače, zločin u Paulin Dvoru odnosi se na događaj kada su hrvatski vojnici ubili 19 osoba, među kojima i osam žena u mjestu Paulin Dvor, u decembru 1991. godine. Kako su pisali hrvatski mediji, zločin je uslijedio nakon što je sa srbijanskih položaja ispaljena granata, koja je u tom mjestu ubila jednog hrvatskog vojnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije