Došao na sezonski posao u Hrvatsku, a na kraju nije ni dobio platu

3
Radiosarajevo.ba
Došao na sezonski posao u Hrvatsku, a na kraju nije ni dobio platu
Foto: EPA-EFE / Konobari

Sezona na Jadranu je u punom jeku, a ugostitelji se traže na svakom koraku. Već je poznato kako preko sezone Hrvati zapošljavaju više stranih radnika.

Tako je u prvih šest mjeseci ove godine izdano 112.389 dozvola za boravak i rad državljanima trećih zemalja, a najviše ih je izdano državljanima BiH (21.989), Srbije (18.061).

Jedan od njih, radnik u ugostiteljstvu iz Srbije podijelio je na popularnoj aplikaciji Reddit svoje iskustvo s sezonom na Jadranu. "Evo moje priče o tome kako sam se loše proveo u Hrvatskoj, a na kraju nisam dobio ni platu," napisao je momak, nakon čega je detaljno objasnio svoju katastrofalnu situaciju.

Kamala Harris krenula u kampanju: Objavila prvi snimak i poslala poruku Trumpu

Kamala Harris krenula u kampanju: Objavila prvi snimak i poslala poruku Trumpu

Prvo neugodno iznenađenje bio je smještaj. Obećani pristojan smještaj pretvorio se u prostor neadekvatan za život. Sedam radnika bilo je smješteno u malu prostoriju bez osnovnih uvjeta, poput tuša, posuđa za kuhanje i drugih osnovnih potrepština.

Kako je mladić ispričao: "Smještaj je bio jedna velika rupa koja nije imala tuš već samo crijevo za vodu, nismo imali posuđe za spremanje hrane, imali smo samo jednu zdjelu." Uz to, smanjena mu je satnica sa 6 na 5 eura, piše Blic

Mladić je morao čekati više od 20 dana da dobije OIB kako bi mogao početi raditi. U tom periodu, bez mogućnosti da zarađuje, potrošio je oko 400-500 eura na skupo primorje, zbog čega je bio prisiljen tražiti novac od prijatelja i obitelji u Srbiji za osnovne potrebe. Kako je rekao: "Nakon tih dana ja nemam prebijenog centa i već krećem moliti ljude iz Srbije da mi pošalju novac kako bih mogao nešto pojesti. A kada sam to podijelio s čovjekom iz agencije, on nije odgovarao na poruke."

Kad je napokon počeo raditi, suočio se s novim razočaranjem - za pet dana rada zaradio je samo 20 eura (40 KM) bakšiša. Uprkos obećanjima, agent nije osigurao bolji smještaj. Mladić i njegov prijatelj su na kraju odlučili dati otkaz i vratiti se u Srbiju. Menadžer restorana im je rekao da neće biti problema s isplatom plate zbog nedavanja otkaznog roka, ali agent je prestao odgovarati na poruke kad je došao rok za isplatu. "Pišem ja 10. jula čovjeku iz agencije kada bih trebao očekivati platu, on mi odgovara 15. Onda mi se ne javlja cijeli dan, kasnije ni 16. a ni 17.," objasnio je.

Mladić je ostao bez ikakve zarade, a agencija mu duguje 900 eura (1.800 KM) za rad i troškove. "Ja mu ne mogu oprostiti tih 900 eura za koje sam se mučio tamo i izgladnjavao sebe par dana, a sve to i onako mali bakšiš," rekao je. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije