Ugostitelji na Jadranu u problemima: U najvećoj gužvi gube vrijeme na nezamislivo

1
Radiosarajevo.ba
Ugostitelji na Jadranu u problemima: U najvećoj gužvi gube vrijeme na nezamislivo
Foto: Posaouturizmu.hr / Konobar na Jadranu

Ugostitelji izražavaju frustraciju zbog novih zakonskih zahtjeva koji se odnose na fiskalizaciju napojnica, ističući da trenutni sistem fiskalizacije nije prilagođen stvarnim potrebama njihovog poslovanja.

Prema sadašnjim propisima, napojnice se moraju vezati uz određeni račun, što stvara logističke izazove, pogotovo u kafićima tokom vrhunca sezone.

Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Istre i Kvarnera, kao i potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, naglasio je da je trenutni sistem posebno problematičan u praksi.

Čestitamo: Kralj Charles imenovao Tuzlanku za prvu ženu na prestižnu poziciju Univerziteta Aberdeen

Čestitamo: Kralj Charles imenovao Tuzlanku za prvu ženu na prestižnu poziciju Univerziteta Aberdeen

"Primjerice, konobar koji dobije napojnicu od 10 centi tokom gužve mora napraviti dodatan korak i fiskalizirati tu minimalnu svotu, što je praktički neizvedivo u užurbanim situacijama," objasnio je Jakominić.

Komora ugostitelja također ističe da bi fleksibilniji pristup fiskalizaciji napojnica, koji bi omogućio grupiranje napojnica pri prijavi na fiskalizaciju, značajno olakšao administrativni teret i potaknuo veći broj fiskaliziranih napojnica.

"U praksi, jedan od izazova je kontinuirano mijenjanje evidencija i dodatni posao koji je potreban za pravilno vođenje računa o napojnicama," dodaju iz Komore.

Unatoč tome što je fiskalizacija napojnica stupila na snagu početkom godine, dio ugostitelja još nije implementirao potrebne promjene, unatoč organiziranim edukativnim kampanjama. Razlozi za ovo odgađanje uključuju strah zaposlenika od smanjenja primanja ili izbjegavanje plaćanja poreza na dodatne prihode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije