Dogovor o novom imenu Makedonije: Vrijeme je za veliko "da" ili veliko "ne"

Radiosarajevo.ba
Dogovor o novom imenu Makedonije: Vrijeme je za veliko "da" ili veliko "ne"
Foto: EPA / Nikos Kocijas

Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija i Republika Nova Makedonija, tri su nova imena za tu bivšu jugoslovensku republiku, i još uvijek su na stolu, potvrdio je danas grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas, koji kaže da rešenje očekuje u narednim danima.

On je u intervjuu za državnu televiziju ERT rekao da je telefonski razgovor premijera dve države, Alexisa Tsiprasa i Zorana Zaeva, odložen zbog problema sa kojima se suočava vlada u Skoplju.

"Vlada susjedne zemlje se suočava s problemima i sada razmatra neke revizije ugovora ili okvir koji je postavljen na sastancima s makedonskim ministrom inostranih poslova Nikolom Dimitrovim u Njujorku i Briselu", rekao je Kocijas.

Ističe, da se nada da će za nekoliko dana, te teškoće biti prevaziđene.

"Sada je vrijeme da kažemo veliko 'da' ili veliko 'ne' . Dogovor nije trka od 100 metara, postoje pukotine i padovi i moramo imati strpljenje. Ali, dok nema potpisa za sporazum, ništa nije učinjeno", rekao je Kocijas.

Prema njegovim riječima, sporazum je dobar kompromis prema kojem obje strane dobijaju.

Kocijas nije želio da komentariše informacije o tome da je dogovoreno ime Sjeverna Makedonija i rekao da će ime koje će se dogovoriti objaviti dva premijera.

Rekao je, međutim, da je prijedlog "Vardarska Makedonija" odbila makedonska vlada jer ih, kako je rekao, podsjeća na vrijeme okupacije.

Govoreći o mogućim imenima, Kocijas je rekao da je "Atina predložila Skoplju da predloži nova imena ako ne prihvati bilo koji od prijedloga posrednika UN u tim pregovorima Metju Nimica".

On je takodje odgovorio na kritike opozicije, rekavši da su prethodne grčke vlade usvojile rješenja, kao što je Republika Makedonija-Skoplje, kao dvostruku formulu, bez potrebe za opštom upotrebom, odnosno erga omnes.

"Naš nacionalni interes je riješiti pitanje imena s našim susjedima, a to je cilj naše aktivne spoljne politike", kazao je Kocijas, prenijeli su grčki i makedonski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije