Odluke / Miloradu Dodiku na "crnoj listi" SAD-a pridružili su se privrednici iz Srbije

09. 12. 2019. u 19:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 51

Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije za 17 pojedinaca i 29 pravnih lica iz Srbije, Litvanije, Venecuele i Kipra.

Među sankcionisanim licima iz Srbije nalazi se Slobodan Tešić, kao i kompanije Partizan tek, Tehnoglobal sistems Beograd, Gravit limitid i Karso limitid, čiji je on vlasnik ili kojima upravlja.

Tešić je 21. decembra 2017. godine označen kao jedan od najvećih trgovaca oružjem na Balkanu, a skoro deset godina mu je zabranjeno putovanje zbog kršenja sankcija UN na izvoz oružja u Libiju.

U dokumentu Ministarstva navodi se da je Tešić direktno ili indirektno vršio podmićivanje ili pružao finansijsku pomoć sa ciljem obezbjeđivanja ugovora o trgovini odužjem sa raznim zemljama.

Nakon što je označen kao jedan od najvećih trgovaca, Tešić je nastavio da djeluje kao partner iz sjenke u kompanijama čiji je direktan vlasnik ili rukovodilac.

Sankcije su uvedene i Tešićevim saradnicima, među kojima su njegov zastupnik u međunarodnoj trgovini Goran Andrić, koji direktno ili indirektno upravlja kompanijom Velkom Trejd Beograd, direktor i sekretar kompanije Finrost na Kipru i predstavnik kompanije Falkon stratedžis Esad Kapidžić, generalni direktor Partizan tek, Tehnoglobal sistems Beograd Nebojša Šarenac, kao i direktor Partizan tek Zoran Petrović.

Na listi se nalaze još i vlasnik kompanije Vektura trans Milan Subotić, predstavnik kompanije Araneks Želimir Petrović, vlasnik 50 odsto kompanije Falkon stratedžis Sreten Cvjetković i direktor Tehnoglobal sistems Ljubo Maričić.

Među sankcionisanim kompanijama koje su povezane sa Tešićem nalaze se Munstorm enterprajzis i Tardigrejd limitid sa Kipra, kao i Biznis diverziti limitid u Hong Kongu.

Sankcijama su blokirana sva sredstva i imovina povezana sa navedenim licima, koje se nalazi u SAD.

NEMA KOMENTARA