Srbija / Oboljela djeca sedmicama na respiratoru: Među njima i 7-godišnja djevojčica

25. 10. 2021. u 13:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Još jedno dijete - djevojčica od sedam godina priključena je zbog komplikacija COVID-19 na respirator u Institutu za majku i dijete "Dr Vukan Čupić" u Srbiji.

Potvrdio je za Novosti profesor dr Predrag Minić, pulmolog u ovoj ustanovi i član Kriznog štaba Vlade Srbije.

Sada je na respiratorima u ovoj ustanovi ukupno četvoro djece, a još jedan dječak sa neurološkim problemima je bio intubiran, pa ekstubiran.

"Devojčica koju je kod nas transportovana iz KBC 'Dr Dragiša Mišović' ima nefrološku bolest i ona je od četvoro intubirane dece jedina sa komorbitetom, odnosno pratećim hroničnim oboljenjem", rekao je dr Minić, pa dodaje:

"Prema svim parametrima ona je, ipak, u nešto boljem stanju nego šestomesečna beba i dvoje tinejdžera za koje se već dugo borimo".

Prvo troje djece u Srbiji koja su sa COVID-19 priključena na respiratore su, kako nam je juče potvrdio prof. Minić, sve vrijeme na ivici života.

"Borimo se danonoćno, ovo je vrhunska medicina u našim uslovima, sa svom neophodnom najmodernijom opremom za monitoring ovakvih slučajeva, ali su pomaci, nažalost, gototo nikakvi", rekao je prof. Minić te napomenuo:

"Ova deca su gotovo već treću nedelju na respiratorima. Ima nekih poboljšanja, u parametrima koji se prate, ali to je boljitak, nažalost, samo u brojevima, ne i u stvarnom zdravstvenom stanju te dece".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)