COVID / Apel iz Srbije: "Ljetos je obolijevalo petero djece dnevno, a sada 20 za dan"

21. 10. 2021. u 10:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Doktorica Marija Golubović iz Doma zdravlja Savski venac u Beogradu kaže za RTS da je tokom ljeta bilo od troje do petoro oboljele djece za sedam dana, a da se sada bilježi značajan skok zaražene djece koji se kreće i preko 20 novozaražene dnevno.

"Mi smo juče u toku dana imali 76 pregleda predškolske i školske djece kada je reč o COVID-u, a od tog broja 30 odsto djece je bilo pozitivno" kaže Golubovićeva.

Na pitanje na koje simptome roditelji treba da obrate pažnju, doktorica kaže da su prvi respiratorni simptomi – temeratura, kihanje, kašljanje, ali da je tu često i simptom glavobolje, bolova u mišićima.

"Često imamo taj propratni simptom koji je prisutan samo sa glavoboljom bez temperature i trebalo bi roditelje da usmjeri u pravcu pedijatra i da dođu na pregled", dodala je ona.

"Ne smiju ništa davati na svoju ruku, konsultovati se sa nekim ko nije iz medicinke struke, dolaze kod nas na pregled, ljekar pregleda djete, radi se antigenski test, a pored njega radi se nekada i PCR test", naglasila je Golubovićeva.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA