Srbija: Za ovaj posao plaćaju i 2.000 eura mjesečno - ali nema ko da radi

0
Radiosarajevo.ba
Srbija: Za ovaj posao plaćaju i 2.000 eura mjesečno - ali nema ko da radi
Foto: Pixabay / Ilustracija

Jedan poslodavac u Srbiji je prije dva mjeseca ponudio platu od 2.000 eura, a razlog za ovako visoku platu je to što nije mogao da nađe radnika!

Prosječna zarada (bruto) u Srbiji, obračunata za jul 2021. godine iznosila je 89.330 dinara (760 eura), dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 64.731 dinar (551 euro).

Tako da je ova plata koju je poslodavac u susjednoj zemlji ponudio veća, jasno je, i četiri puta od prosječne.

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Prema zvaničnim podacima, među najplaćenija zanimanja u Srbiji spadaju diplomirani inženjeri informacionih tehnologija, diplomirani inženjeri elektrotehnike i računarstva, diplomirani inženjeri elektronike, ali i profesori matematike, fizike, informatike i računarstva, nastavnici/profesori stranih jezika i ljekari s odgovarajućim specijalizacijama (anesteziolog, kardiolog, oftalmolog, ginekolog). Njihove plate idu od 1.200 eura pa i više od 2.000 eura mjesečno.

Ipak, kada je u pitanju niže obrazovanje poslodavcima je najteže da nađu vodoinstalatere.

Zbog velikog deficita, poslodavac koji nije mogao da nađe vodoinstalatera ponudio je platu od 240.000 dinara (2.043 eura).

Proširio je oglas na nivou cijele Srbije. Ukoliko neko ne živi u Beogradu i dolazi iz unutrašnjosti, poslodavac je ponudio i smještaj - piše Blic.

Kako je nedavno pisao isti izvor, u Srbiji su u jednom momentu majstori, konkretno zavarivači zarađivali i po 7.000 eura. Riječ je bilo konkretno o zavarivačima koji su bili angažovani na izgradnji Turskog toka, koji su bili plaćeni mjesečno od 4.000 do čak 7.000 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije