Diplomirala sa nepunih 60 godina: Nije najstarija, prestiže je baka sa Ekonomije

0
Radiosarajevo.ba
Diplomirala sa nepunih 60 godina: Nije najstarija, prestiže je baka sa Ekonomije
Twitter / Ilustracija

Na Fakultetu političkih nauka u Srbiji je diplomirala studentkinja sa nepunih 60 godina, a na Ekonomskom fakultetu još nekoliko ispita ostalo je studentkinji koja ima više od 70 godina.

Ljubica Knežević je 1992. godine upisala Pravni fakultet. Ipak, nepredvidive okolnosti često mijenjaju prioritete. Kako kaže, njoj se, kao i mnogima, dogodio život, pa je studije privremeno prekinula, javlja RTS.

Ona je sada majka troje dece i da bi njima pokazala da se sve može ostvariti, vratila se studijama i diplomirala u novembru prošle godine.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Nije poznat tačan broj studenata

"Postojao je razlog da zaokružim jednu cjelinu u životu, da mi tako neke stvari ne ostanu nedovršene, da se nešto započeto završi i da time dam primjer svojoj djeci", kaže Ljubica.

Zbog specifičnosti vođenja evidencije, nije poznat tačan broj studenata upisanih po starom programu na Univerzitetu u Beogradu. Ipak, na Fakultetu političkih nauka u prosjeku njih deset godišnje diplomira.

"Razmak godina je izuzetno veliki. Upravo je diplomirala studentkinja sa nepunih 60 godina i mislim da je to i najstarija studentkinja na našem fakultetu", ističe vanredni profesor dr Natalija Perišić.

Ukinuli školarinu

Uz slogan "Nikad nije kasno da steknete svoju diplomu" Univerzitet Jork u Kanadi ukinuo je školarinu studentima starijim od 60 godina. Studentima na Balkanu nedostaje dodatni podsticaj institucija kako bi se hrabrije vraćali svojim studijama.

Profesori koji često odlaze u inostranstvo kažu da su tamo amfiteatri ispunjeni studentima različitih godina. Kada bi tako bilo i u regiji, to bi znatno povećalo procenat visokoobrazovnog stanovništva i mnogima dalo mogućnost da opet sanjaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije