Dačić: Sve iskoristiti u funkciju zajedničkih interesa Srbije i Turske

Anadolija
Dačić: Sve iskoristiti u funkciju zajedničkih interesa Srbije i Turske
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić u Antaliji je izjavio kako Srbija nikada neće biti dio nikakve koalicije onih koji žele da rade protiv Turske.

Dačić je nakon ceremonije otvaranja Konzulata Srbije u Antaliji s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom održao zajedničku konferenciju za novinare.

”Srbija nikada neće biti dio nikakve koalicije onih koji žele da rade protiv Turske niti će pružati utočište nekome ko bi se borio protiv turskih interesa, turske države i naših turskih prijatelja”, izjavio je Dačić.

Poželio je mnogo sreće počasnom konzulu Fikretu Ozturku u radu i zahvalio na prihvatanju odgovorne dužnosti.

Dačić je uvjeren kako će Ozturk i njegova porodica doprinijeti uspostavljanju tješnjih veza i saradnje dvije zemlje.

Ukazao je kako je u Srbiji prošle godine zabilježeno gotovo 100.000 turista iz Turske, ali i na brojne turiste iz Srbije u Turskoj.

”Mislim da možemo da radimo još mnogo više. Naše dvije zemlje su ukinule vize. To je jedan od najviših stepena prijateljstva između zemalja. Uveli smo također, režim slobodne trgovine, tako da mi nastavljamo dalje našu saradnju“, dodao je Dačić.

Dačić je ukazao na trud da saradnja obuhvati sve oblasti, od politike, ekonomije, kulture, obrazovanja, sporta…

”Vi znate da ovdje u Turskoj postoji veliki broj građana koji imaju porijeklo iz naše zemlje. Historijska kretanja su bila takva da ima dosta naših ljudi, s našim porijeklom koji ovdje žive. Također, postoji i u našoj zemlji i jedan broj Turaka, ali i muslimanskog stanovništva, bilo da se oni zovu Bošnjaci ili muslimani, koje ima posebne simpatije prema Turskoj. Mi sve to moramo i treba da koristimo da bude u funkciji zajedničkog života i zajedničkih interesa Srbije i Turske“, smatra Dačić. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije