Analiza: Da li se zapadni Balkan suočava sa dolaskom ruske oluje

Radiosarajevo.ba
Analiza: Da li se zapadni Balkan suočava sa dolaskom ruske oluje
PrtScr / Mapa zemalja zapadnog Balkana

Izvještaj za "Evropski savjet za vanjske poslove"počinje podsjećanjem na 16. oktobar 2016. godine kada su crnogorska policija i njene službe bezbjednosti uhapsile oko 20 Srba i Crnogoraca koje su sumnjičili za pokušaj puča i namjeru da ubiju tadašnjeg premijera Milu Đukanovića, navodi Radio Slobodna Evropa. Mark Galeotti je u navedenom izvještaju pokušao odgovoriti na pitanje da li se zapadni Balkan suočava sa dolaskom ruske oluje.

Podsjeća se na uhapšene te godine, poput Bratislava Dikića, bivšeg šefa srpske žandarmerije i period kada su dva ruska državljanina  optužena za djelo koje specijalni tužilac za organizovani kriminal i korupciju naziva „moćnom zavjereničkom grupom“. Prema navodima tužioca, Moskva je podržala taj zločin, kako bi spriječila Crnu Goru da se pridruži NATO-u.

U skladu s tim, uslijedila su upozorenja da će se tokom 2017. godine na Zapadnom Balkanu nastaviti miješanje Moskve, pri čemu Donald Tusk skreće pažnju na "nezdrave spoljne utjecaje ... i destabilizaciju nekih zemalja", a potpredsednik SAD-a Mike Pence poručuje zemljama regiona da Rusija pokušava da ih destabilizira, podrije njihove demokratije i odvoji ih od ostatka Evrope. Autor ove opširne analize navodi da, međutim, te godine nije bilo dovoljno dokaza o sistematičnoj ruskoj kampanji za potvrđivanje utjecaja u regionu.

Međutim, iz nekoliko razloga 2018. godina može biti prilično drugačija. Federica Mogherini upozorila je da "Balkan lako može postati jedna od šahovskih tabli u kojoj se može igrati igra velike moći", a 2016. godina sugerira da je ta igra već počela. Podsjeća se da Rusija ima značajnu historijsku, kulturnu, ekonomsku i političku ulogu u regionu. Srbija, naprimjer, ostaje ne samo saveznik, već i baza za šire aktivnosti širom Balkana, od sakupljanja obavještajnih podataka do kulturnog informiranja.

U navedenom izveštaju se navodi i da Srbija ne odobrava uvijek ruske napore u regionu. Poslije neuspjelog crnogorskog državnog udara, koji je organiziran iz Srbije, Nikolai Patrushev, moćni sekretar Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije požurio je u Beograd da izgladi situaciju.

Spominje se i da je moguće da Moskva nastavi propagandnu kampanju u cilju kočenja između Zapada i zemalja regiona, ali i eksploatacije pukotina u regionu. Ona će i dalje podrivati lidere i pokrete koji podržavaju orijentaciju prema EU, navodi Radio Slobodna Evropa.

Autor izvještaja u zasebnom poglavlju daje i preporuke koje mogu pomoći da nova strategija Evropske Unije dobije na značaju, odnosno pomogne u suprotstavljanju ruskom mešanju u regionu.

Ostatak priče pročitajte na ovom linku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije