Hrvatska: Uber bi uskoro trebao postati legalan, taksisti nezadovoljni

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Uber bi uskoro trebao postati legalan, taksisti nezadovoljni
EPA / Uber se približava BiH
Mnogi zagovornici Ubera tvrdili su kako je ta kompanija poštovala svu zakonsku regulativu otkako je došla u Hrvatsku, ali ipak se donosi nova zakonska regulativa da bi Uber postao legalan.

Vlada RH je na jučerašnjoj sjednici prihvatila prijedlog novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu prema kojem Uber postaje legalan, ali još mora proći u Saboru.

Hrvatsko zakonodavstvo se ovime usklađuje s europskim zakonodavstvom.

Vlada je od Sabora zatražila je donošenje ovog zakona po hitnom postupku, navodi ICT Business. Taksisti su i dalje nezadovoljni, ali sada više neće biti prepreke za zakonito poslovanje Ubera. U javnoj raspravi bilo je preko tri hiljade primjedbi.

Navodi se i da je najvažnije da se ukida kategorija taksi-prijevoznika i svi će imati iste uvjete, prava, ali i obaveze. Svi vozači koji imaju samo B-kategoriju morat će polagati poseban ispit. 

Prema tom zakonu, vozači koji upravljaju vozilima za obavljanje autotaksi prijevoza putnika i koji obavljaju djelatnost iznajmljivanja vozila s vozačem kao posebni oblik prijevoza u cestovnom prometu, a za koje je potrebna vozačka dozvola B kategorije, moraju steći početnu kvalifikaciju po posebnom programu za vozače B kategorije.

Cilj ovakve odluke Vlade, navodi ICT Business, jeftiniji je i dostupniji prijevoz svim građanima, ali se želi olakšati i dobivanje licenci. Cijena licence se tako smanjuje na jednu desetinu prosječne plaće u Hrvatskoj, odnosno to bi u ovome trenutku iznosilo oko 600 kuna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije