Crnoj Gori treba 20.000 sezonskih radnika na moru

Radiosarajevo.ba
Crnoj Gori treba 20.000 sezonskih radnika na moru
AA / Budva

Predstavnici Vlade Crne Gore i poslodavci pozvali su danas domaće radnike da ove sezone pronađu posao na Crnogorskom primorju gdje će, prema procjenama Zavoda za zapošljavanje, biti potrebno oko 20.000 sezonskih radnika.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje Crne Gore, u susret turističkoj sezoni, organizovali su danas konferenciju o temi “Zaposlimo domaće” sa ciljem zapošljavanja nezaposlenih lica iz Crne Gore tokom ljetnje sezone.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić istakao je da ohrabruje podatak da Crna Gora iz godine u godinu smanjuje broj nezaposlenih, iako ih i dalje ima mnogo.

"U ovom trenutku na evidenciji Zavoda je 38.500 nezaposlenih, što je 18,4 posto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period. Vjerujem da će i ove godine Crnogorsko primorje biti odredište za mnoge domaće radnike", rekao je Mustafić.

On je naveo da se, na osnovu iskustva iz prethodnih godina, najveća tražnja očekuje od poslodavaca u oblastima turizma, ugostiteljstva, trgovine i usluga. 

"Procjene su da će posla biti za oko 20.000 sezonaca na primorju", dodao je Mustafić.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić poručio je da je jedan od ključnih prioriteta u radu Vlade Crne Gore ostvarivanje dinamičnijeg ekonomskog rasta i razvoja kao preduslova za povećanje životnog standarda građana.

On je poručio da bi radnu snagu trebalo učiniti konkurentnijom prije pristupanja Crne Gore EU, jer će kasnije, liberalizacijom tržišta rada, ljudi nastojati da idu u zemlje EU, odnosno gdje dohodak i uslovi rada budu na višem nivou.

Plata sezonskog radnika u Crnoj Gori je oko 500 evra, a u regionu jedino su veće zarade u Hrvatskoj, koja, takođe, potražuje nekoliko desetina hiljada sezonaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije