Oko 14.000 radnika iz BiH prošle godine otišlo u Sloveniju

Radiosarajevo.ba
Oko 14.000 radnika iz BiH prošle godine otišlo u Sloveniju
Foto: Pixabay / Kuhari veoma traženi u Sloveniji
Neki čekaju vize pred Konzulatom Slovenije, drugi tek traže posao u ovoj zemlji.

No, namjera im je ista - otići iz Bosne i Hercegovine.

U Banjoj Luci hiljada građana je jučer na Sajmu zapošljavanja, tražilo bolju budućnost. To im obećava oko 20 slovenskih firmi koje su u BiH došle u potrazi za stotinama radnika, piše Večernji list.

Bolji život, nadaju se, ponudit će im Slovenija, država sa minimalnom plaćom od 640 eura, što je u odnosu na minimalac u BiH, više za oko 400 eura.

"Tražimo vozače, stabilne poštene radnike. Plaćamo stabilno, stalno, mjesečno, dobro - za dobro odrađen rad" rekli su iz firme Eurotek, Trebinje.

Poslodavac iz Slovenije Danica Starić rekla je za N1 i kolike su plaće kuhara u Sloveniji: "Ovisi od regije gdje se radi. Od 800 do 1300 eura."

Ovi ljudi otići će i daleko od svog rodnog kraja nastaviti život.

Neki će biti kuhari, konobari, vozači, drugi elektrotehničari, čistači, zavarivači, CNC operateri.

Na Sajmu se traži i sobarica, poštara, mesara.

"Pretpostavljamo da se u roku od 2 sata nakupilo, više od 1.000 posjetitelja. Danas imamo više od 20 izlagača, slovenskih poslodavca, koji nude preko 150 radnih mjesta", riječi su Špele Eruc sa slovenačkog portala za zapošljavanje Moje delo.com.

Samo Slovenija izdala je prošle godine gotovo 14.000 radnih dozvola za građane BiH.

Odluka da odu kažu nije bila jednostavna, na sve je utjecala ekonomska situacija. U Sloveniji će vjeruju imati duplo veće plaće, ali razlog zašto odlaze navode, leži i u društveno - političkim okolnostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije