Crnogorski mediji: Srbijanski ekstremisti raspoređeni u Cetinjskom manastiru

3
Radiosarajevo.ba
Crnogorski mediji: Srbijanski ekstremisti raspoređeni u Cetinjskom manastiru
Foto: Pobjeda / Osiguranje u u Cetinjskom manastiru

Postoje ozbiljne indicije da su ekstremne prosrbijanske snage pripremile scenario za izazivanje incidenata tokom ceremonije ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru 5. septembra, tako što bi se obučeni u majice sa crnogorskim nacionalnim i državnim obilježjima priključili protestu koji organizuju građani i građanke Cetinja i u nekom trenutku pokušali da probiju blokade i pokušaju upad u Manastir.

Pobjedi je ovu informaciju potvrdilo više izvora iz bezbjednosnog sektora, a kako objašnjavaju, cilj im je da na taj način „daju povod policiji da reaguje“ i izazovu haos.

"To bi bio povod, prije svih srbijanskim medijima, da satanizuju crnogorske građanske snage i diskredituju protest", objašnjavaju sagovornici Pobjede.

Meteorolozi objavili upozorenje: Večeras opasnost od mraza; jedan dio BiH imat će sreće

Meteorolozi objavili upozorenje: Večeras opasnost od mraza; jedan dio BiH imat će sreće

Već nekoliko dana, prema navodima izvora Pobjede, desetine muškaraca, uglavnom iz kriminalnog miljea, nalaze se u Cetinjskom manastiru.

Osim toga, kako kažu, dio prosrbijanskig ekstremističkih snaga stacioniran je u Podgorici, a navodno su smješteni u Zagoriču. Prema riječima njihovih izvora, njihov zadatak je da ako dođe do većih sukoba budu podrška u Podgorici ili se, za slučaj potrebe, nekako prebace na Cetinje.

Sve ove informacije, kažu sagovornci, imaju bezbjednosne službe, i više od toga, ali političari su odlučili da zanemare upozorenja da je ustoličenje Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru događaj koji nosi ogroman bezbjednosni rizik i mogućnost da može doći i do nereda većih razmjera.

Objavili je već da je direktor Opšte bolnice Cetinje Vladimir Pavićević, nakon sastanka sa predstavnikom Uprave policije, u četvrtak donio odluku da zbog mogućnosti incidenata na Cetinju i povećanog prijema pacijenata, te radi bezbjednosti hospitalizovanih, ali i bolničkog osoblja, do nedjelje, 5. septembra, na kućno liječenje budu otpušteni svi bolesnici za koje je to moguće, kako bi tog dana bilo što više slobodnih kreveta u ovoj ustanovi.

U Upravi policije Pobjedi je, međutim, rečeno da to nije zahtijevano od Pavićevića, već da je organizovan sastanak na kojem je on samo obaviješten da će u nedjelju na Cetinju biti organizovan neprijavljeni skup sa visokim rizikom i da bolnica organizuje rad u skladu s takvom informacijom.

"Odluku sam donio iz razloga bezbjednosti pacijenata i bolničkog osoblja i da kapaciteti bolnice budu spremni za eventualni prijem pacijenata ako bi došlo do nečega. Imaćemo i pojačanu pripravnost osoblja čitavog dana", kazao je Pavićević.

Izvori Pobjede bliski građanima Cetinja koji će se okupiti 5. septembra kako bi izrazili protest zbog ustoličenja episkopa Crkve Srbije Joanikja Mićovića u Cetinjskom manastiru ističu da „nikome od snaga koje su okupljene oko ideje protesta ne pada na pamet da toga dana imaju Manastir kao metu“.

"Mićović, kad bude ustoličen u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, kao i do sada boravće i u Cetinjskom manastiru. Mi samo želimo da pošaljemo poruku da ne pristajemo na okupatorski čin njegovog ustoličenja u našoj svetinji", rekli su oni.

Cetinjanima će podršku pružiti i građani i građanke iz ostalih krajeva Crne Gore koji se okupljaju u prijestonici, a dolazak su najavili i iz većine opozicionih partija.

Uz crnogorske građane stao je i predsjednik države Milo Đukanović koji je saopćio da će se pridružiti protestnom skupu ako crnogorske vlasti i Crkva Srbije budu istrajne da se ceremonija ustoličenja Joanikija Mićovića obavi u Cetinjskom manastiru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije