Crnogorci, svaka čast: Zbog Skadarskog duba mijenja se trasa novog puta

0
Radiosarajevo.ba
Crnogorci, svaka čast: Zbog Skadarskog duba mijenja se trasa novog puta
Printscreen / Skadarski dub

Iz Danilovgrada stiže dobar primjer kako institucije u Crnoj Gori mogu da oslušnu glas građana i urade nešto na njihov zahtjev.

Tako su odlučile da sačuvaju jedno stablo starog hrasta - Skadarski dub pa će zbog njega promijeniti trasu novog puta Podgorica - Danilovgrad.

Ovo je, inače, jedina zakonom zaštićena vrsta hrasta u Crnoj Gori, može se naći samo na nekoliko lokaliteta u Crnoj Gori i nigdje više na svijetu, pišu Vijesti.

"Skadarski dub kao zaštićena i endemska vrsta je jako važan za Bjelopavlićku ravnicu, za sami Park prirode rijeka Zeta, sa tog biološkog stanovišta, jer predstavlja inkubator svoje vrste, on nam daje mogućnost da sakupljamo sa njega žirove i da ga na taj način spasimo, da ga vratimo u stabilnu vrstu koja nije ugrožena",  kazao je ekolog Milan Mijajlović.

U bjelopavlićkoj ravnici ima manje od dvadesetak ovakvih stabala, ima ih i oko Skadarskog jezera i u delti rijeke Bojane.

"Ukoliko uzmemo period unazad 1000 godina, čitavo ovo područje bilo je pokriveno ovom vrstom, to je bio gradijent, on je sačinjavao ogromne šume" kazao je Mihailo Jovićević  iz Crnogorskog društva ekologa.

Od nadležnih su stigle dobre vijesti - drvo neće biti posječeno.

Ekolozi poručuju da će nadležni, zaštitom ovog drveta, poslati snažnu poruku za podizanje ekološke svijesti građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije