Rusi pobjeđuju u Crnoj Gori, novi hladni rat na zapadnom Balkanu

0
Radiosarajevo.ba
Rusi pobjeđuju u Crnoj Gori, novi hladni rat na zapadnom Balkanu
Foto: EPA-EFE / Crna Gora

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori stvorili su novu geopolitičku ravnotežu na zapadnom Balkanu.

Tri opoziciona bloka imaju tanku većinu. Potreban je određeni nivo naivnosti ili političke dvoličnosti da se pobjeda ovih partija prihvati kao proslava demokratije – navodi se u analizi Instituta za izvještavanje o ratu i miru (Institute for War & Peace Reporting, IWPR), koju potpisuje prof. dr. Edina Bećirević, profesorica sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

”Jedini program koji dijele ovi koalicioni partneri je okončanje 30 godina reformskoga, evroatlantskoga vođstva. To je rezultat nedvosmislene pobjede Moskve s obzirom na to da je ruska strategija ulaganje u destabilizaciju zapadnoga Balkana i podsticanje krajnje desničarskih političkih partija”, piše Antena M.

”Nova crnogorska vlada mogla bi biti zabrinjavajući znak za stvari koje će se dogoditi u regionu. Koalicija tri politička bloka je pretežno proruska. Za budućnost Crne Gore, koja je osvojila 27 glasova, koalicija je kojom dominira ekstremni nacionalistički Demokratski front, čiji je strateški cilj povratak u zajednicu sa Srbijom, od koje se Crna Gora rastala 2006. godine. Podržava je Srpska pravoslavna crkva, koja igra centralnu ulogu za Moskvu u novome hladnome ratu”.

Đukanovićeva vlada uvela je kontroverzni zakon 2019. kojim se nastojalo suzbiti uticaj SPC, regulisati njezin pravni status i osigurati da plaća porez na svoju brojnu imovinu i komercijalna preduzeća. Podržana od Rusije, SPC je ovo predstavila kao napad na vjersku slobodu i pokrenula 8 mjeseci protesta koji su u stvari poslužili kao predizborna kampanja prosrpskoga političkoga bloka”, navodi se u analizi IWPR-a.

”Pored toga, lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po 5 godina zatvora zbog umiješanosti u pokušaj državnoga udara koji je 2016. podržala Rusija i u kojem je Đukanović za dlaku izbjegao atentat. Njihov slučaj je sada u fazi žalbe. Sud je utvrdio da su pokušaj prevrata organizovali ruski agenti s ciljem sprječavanja članstva Crne Gore u NATO-u. Zemlja se pridružila Alijansi sljedeće godine, uprkos snažno podijeljenome javnome mnjenju”.

”I drugi koalicioni partneri imaju slične sumnjive programe. Najjača stranka u bloku Mir je naša nacija (druga po veličini koalicija) su Demokrate Crne Gore, čiji je šef Aleksa Bečić političku karijeru počeo u SNP, partiji saveznici pokojnoga lidera Srba i optuženoga za ratne zločine Slobodana Miloševića”.

”Samo treća koalicija, Ujedinjena reformska akcija, zaista je proevropska i pro-NATO”, navodi se u analizi IWPR-a. ”Vodili su kampanje i borbu protiv korupcije i organizovanoga kriminala, koji su, kako optužuju, obilježile 30 godina Đukanovićeve vladavine. Ali oni imaju samo 4 poslanika, dok druga dva prosrpska bloka imaju 37”.

”Đukanovićeva vladavina je sigurno opterećena korupcijom i pitanjima organizovanoga kriminala. Ovđe je, međutim, problem što su, uz časni izuzetak četvorice istinski prozapadnih poslanika, ostali uglavnom politički ekstremisti iza kojih stoje Srbija i Rusija”.

IWPR navodi da su ”u posljednje četiri godine Crna Gora i Śjeverna Makedonija jedine dvije zemlje u kojima je Zapad dobio bitku za uticaj sa Rusijom. Sada je Śjeverna Makedonija usamljena na zapadnome Balkanu”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije