Crnadak u Bledu: BiH potvrdila kandidaturu za predsjedavanje SEECP-om

AA
Crnadak u Bledu: BiH potvrdila kandidaturu za predsjedavanje SEECP-om
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je danas na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova zemalja Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Sastanak je održan na marginama 12. Bledskog strateškog foruma 2017. (Bled Strategic Forum 2017), i tom prilikom potvrdio je kandidaturu Bosne i Hercegovine za predsjedavanje SEECP-om od 1. jula 2018. godine i izrazio očekivanje da će se odluka o tome uskoro donijeti.

Domaćin sastanka je bio zamjenik premijera i ministar inostranih poslova Republike Slovenije Karl Erjavec, a na sastanku je učestvovala i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federica Mogherini.

Glavne teme sastanka bile su: načini intenziviranja saradnje u okviru ove regionalne inicijative, proces evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, bezbjednosna pitanja i pitanje izbora zemlje predsjedavajuće Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) za period od 1. jula 2018. godine.

Ministar Crnadak je istakao veliki značaj Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi zbog činjenice da efikasno spaja dva glavna spoljnopolitička prioriteta Bosne i Hercegovine, članstvo u Evropskoj uniji i što bolju saradnju sa susjedima i u regionu.

Ministar vanjskih poslova BiH je u Bledu danas učestvovao i na Prvoj konferenciji ministara inostranih poslova Fonda za Zapadni Balkan (WBF), čime je i zvanično započeo rad ovog Fonda, koji je jedan od konkretnih rezultata Berlinskog procesa.

Tokom popodneva, Crnadak će učestvovati na panelu posvećenom Zapadnom Balkanu u okviru Bledskog foruma, te će imati bilateralne susrete sa ministrom inostranih poslova Republike Makedonije Nikolom Dimitrovim, ministarkom za evropske poslove Republike Francuske Nathalie Loiseau i sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju Hoytom Brianom Yeeem

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije