Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj zbog "antisrpske politike"

AA
Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj zbog "antisrpske politike"
AA / Autohtoni pravaši spalili srpski sedmičnik "Novosti" u centru Zagreba
Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije saopćilo je danas da je otpravniku poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu danas uručena protestna nota povodom incidenta koji je nastao prilikom skupa Autohtone hrvatske stranke prava u Zagrebu. 

U saopćenju se navodi da su pristalice ove stranke iznosile proustaške i antisrpske političke stavove ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu i zapalile primjerak samostalnog srpskog nedjeljnika "Novosti".

"Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije smatra da ovakav incident, izvršen od strane neofašističke političke grupe iz Hrvatske predvođene njenim predsjednikom, u prisustvu pripadnika MUP-a Hrvatske, predstavlja primjer raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, pokušaj revizije istorije, kao i veličanje ustaškog pokreta i njegovih obilježja. Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije očekuje da se izvršioci krivičnih djela optuže i kazne po zakonu. Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije očekuje od nadležnih institucija Hrvatske da, u duhu očuvanja i daljeg razvijanja bilateralnih odnosa, ubuduće spriječe ovakve skupove sa izvjesnim krajem, a to je vrijeđanje predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Srba u cjelini", navodi se u protestnoj noti Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije