Crna Gora: Iscrpljujući štrajk u Telekomu

0
Radiosarajevo.ba
Crna Gora: Iscrpljujući štrajk u Telekomu
Foto: Deutsche Welle / Ilustracija

Skoro 200 radnika Crnogorskog Telekoma, jednog od tri mobilna operatera u Crnoj Gori, već skoro tri mjeseca štrajkuju tražeći povećanje plata i zadržavanje važećeg kolektivnog ugovora.

Optužuju menadžment za brojne nezakonitosti i namjeru da, kako tvrde, ukine kolektivni ugovor i eliminiše Sindikat. Menadžment to negira i nudi veće benefite i bonuse dok bi povećanje plata za trećinu, tvrde, dovelo do minusa i zatvaranja kompanije.

Štrajkači su više puta protestovali ispred Vlade Crne Gore, ali i ispred Ambasade Njemačke. Jer većinski vlasnik Crnogorskog Telekoma je Hrvatski Telekom, a njegov većinski vlasnik pak Deutsche Telecom. Tamo najveći paket, sa pravom veta, ima država Njemačka, prenosi Deutsche Welle.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Kako su države Zapadnog Balkana pomogle ratom razorenoj Ukrajini

Kako su države Zapadnog Balkana pomogle ratom razorenoj Ukrajini

„Naši jedini zahtjevi su produženje svih prava i benefita koje imamo po kolektivnom ugovoru više od petnaest godina, uz povećanje plata za 30 posto. Od 2008. godine, uprava nam plate nije povećala ni za cent, a zvanična stopa inflacije u Crnoj Gori otada je prešla 50 odsto, što znači da su naše zarade najmanje za toliko obezvrijueđene“, kaže predsjednik Sindikata Crnogorskog Telekoma Željko Burić za DW.

Doduše, plate u Telekomu su povećane u okviru programa „Evropa sad“ koji je sprovodila crnogorska država. Na povećanja se pozivaju i u menadžmentu firme.

Najmanja plata 2009. godine iznosila je 490 eura (oko 1000 KM), a 2022. godine, za radnike sa srednjom školom – 850 eura (oko 1.700 KM). Najniža plata u Telekomu, dakle, veća je od prosječne plate u Crnoj Gori. Prosječna zarada u Telekomu iznosi oko 1.300 eura (2.600 KM), dok je u Crnoj Gori oko 720 eura (1.400 KM)", kaže nam portparol Crnogorskog Telekoma Matija Otašević.

On tvrdi da Sindikat namjerno plasira dezinformacije koje nanose poslovnu štetu.

I dok menadžment tvrdi da je to jedna od kompanija sa najboljim uslovima za radnike u Crnoj Gori, Sindikat odgovara drugim podacima.

„Crnogorski Telekom, kao magnat u industriji telekomunikacija, sa pozicije lidera po pitanju zarada zaposlenih sada je pao na posljednje mjesto. Tako je prosečna zarada, po podacima koje je 2021. godine objavio crnogorski poslovni portal bankar.me, u crnogorskom Telekomu iznosila 1.128 eura, a u drugim mobilnim operaterima M:telu 1.401 i Telenoru 1.675 eura. Ta razlika je danas još drastičnija“, kaže Burić.

Abazović "zapalio" internet najavom "svemirskog programa" CG: "Dritan će biti Lajka"

Abazović "zapalio" internet najavom "svemirskog programa" CG: "Dritan će biti Lajka"

Štrajk iscrpljivanja

Štrajk je počeo polovinom novembra prošle godine i ne nazire mu se kraj jer nijedna strana ne popušta. Štrajkači ne primaju plate, ali im finansijski pomaže Sindikat. Jedna od njihovih optužbi je i da je menadžment iznio iz Crne Gore više stotina miliona eura profita prethodnih godina, na račun radnika.

„Za sve ove godine menadžmentu se dijele veliki bonusi, akcionarima dividende, iz države se iznosi profit, a broj zaposlenih je smanjen za dvije trećine. Samo na zarade zaposlenih od 2010. godine, Crnogorski Telekom uštidio je preko 70 miliona eura (oko 140 miliona KM)“, izričit je Burić.

Tvrdnje Sindikata o iznošenju para iz Crne Gore su netačne, opet poručuje Otašević. Kaže da je ukupan profit Crnogorskog Telekoma od 2010. do 2020. iznosio 139 miliona eura (280 miliona KM), a da je kompanija uložila u Crnu Goru preko 600 miliona eura (1,2 milijarde KM).

„Kompanija je spremna da sav dostupan budžet bude na stolu i da u dijalogu sa Sindikatom dogovorimo njegovu upotrebu, na realnim finansijskim i tržišnim pokazateljima, jer jedino tako možemo izaći iz ove situacije“, kaže Otašević i dodaje:

„Menadžment nudi Sindikatu da se produže benefiti iz aneksa kolektivnog ugovora koji su vredni preko tri miliona evra u naredne tri godine, plus dodatni bonus za sve zaposlene koji može ići i do ukupno 500 hiljada evra, u slučaju ostvarenja ambicioznih rezultata."

Sindikat Telekoma optužuje menadžment i da tokom štrajka angažuje zamjenske radnike iz drugih kompanija, tzv. štrajkbrehere, i da tako pokušava da uguši štrajk.

To je zabranjeno, ne samo našim zakonima, nego svugdje u svijetu. Menadžment to radi kako bi srušio štrajk, a na angažovanje tih zaposlenih iz eksternih kompanija troši mnogo više novca nego što jje potrebno da bi ispunio štrajkačke zahtjeve“, tvrdi Burić.

Radnici su se zato žalili nadležnim institucijama i tražili pomoć od Vlade i Skupštine Crne Gore. I dok su im pojedine partije i vlasti i opozicije dale podršku, i pored tri obraćanja premijeru Dritanu Abazoviću, nisu dobili nikakav odgovor od njega.

I dok Burić sumnja u „zakulisne dilove Telekoma sa državnim institucijama“, Otašević kaže da su one rekle svoje.

„Nadležni inspektori dva puta su utvrdili da Telekom od početka štrajka nije zaposlio nove ljude koji će zamijenjivati učesnike u štrajku. Takođe, Osnovni sud u Podgorici je odbio zahtjev Sindikata da se zabrani zaposlenima iz partnerskih kompanija da nastave da rade poslove koje su obavljali kod nas i prije štrajka“, poručuje Otašević.

Sindikat: Dupli aršini u Crnoj Gori i Njemačkoj

S obzirom da je krovni vlasnik Njemački Telekom, radnici su se više puta obraćali i centralnoj upravi u Njemačkoj, ali i ambasadi te države u Crnoj Gori. Tokom više protesta jednom ih je primio zamjenik ambasadora Petera Feltena.

Burić kaže da pitaju – da li bi ovakav tretman mogli da imaju zaposleni u Njemačkoj i da li bi njihovo pravo na štrajk smjelo da bude osporavano kao u Crnoj Gori?

„Iako mi dobro znamo da to u Njemačkoj ne smiju ni pomisliti, a kamoli sprovesti, do danas nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. Stoga ćemo u srijedu ponovo protestovati ispred ambasade“, najavljuje Burić.

Sve popularnija destinacija: Evo koliko su građani BiH potrošili na nekretnine u Crnoj Gori

Sve popularnija destinacija: Evo koliko su građani BiH potrošili na nekretnine u Crnoj Gori

On tvrdi da je u matičnoj kompaniji Deutsche Telecomu sve vrijeme vršeno usklađivanje zarada najmanje u procentu koji pokriva stopu inflacije.

No, to nije baš tačno – u novembru je njemački sindikat ver.di saopštio da je kod Telekoma isposlovao povećanja zarada od oko tri odsto, te narednog juna još oko dva odsto, iako je godišnja inflacija u tom trenutku iznosila deset posto. Zaposleni su dobili paušalno još hiljadu evra.

Ver.di, jedan od najmoćnijih njemačkih sindikata, pruža podršku i crnogorskim sindikalcima. „Do kraja ćemo ostati nepokolebljivi u ostvarivanju svojih prava“, poručuje Burić.

Otašević odgovara da radnici crnogorskog Telecoma imaju neke beneficije kakve nemaju radnici konkurentskih kompanija u zemlji. Naglašava da Telekom jedino u Crnoj Gori finansira i rad sindikata.

Štrajk, kaže, nanosi veliku štetu reputaciji i nju će biti teško popraviti. „Ne znamo koliko su štrajkači svjesni toga. Sindikat Telekoma i njihova krovna organizacija, Unija slobodnih sindikata Crne Gore, socijalnu retoriku zamijenili su političkom pa je štrajk poprimio obrise predizborne kampanje, a ne socijalnog dijaloga. U tome crnogorski Telecom neće učestvovati“, zaključuje Otašević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije