Crna Gora prvi put u historiji pokreće svemirski program

2
Radiosarajevo.ba
Crna Gora prvi put u historiji pokreće svemirski program
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Crna Gora će pokrenuti prvi put u istoriji svemirski program i razvoj satelita "Luča" saopštio je premijer ove zemlje Dritan Abazović, prenose podgoričke Vijesti.

"Razgovarali smo sa organizacijom koja je već imala aktivnost. To su sjajni ljuidi, inovatori koji su poslali takozvani balon koji je napravio neke snimke, a mi krećemo da im damo punu podršku”, navodi Abazović.

On je najavio da će Ministarstvo nauke na nekoj narednoj sjednici Vlade Crne Gore donijeti informaciju o tome.

“Razgovarali smo sa organizacijom koja je već imala aktivnost. To su sjajni ljudi, inovatori koji su poslali takozvani balon koji je napravio neke snimke, a mi krećemo da im damo punu podršku. Sa jednom naučnicom iz Holandije smo ostvarili komunikaciju. Crna Gora pokreće svemirski program i kreće razvoj satelita ‘Luča’, koji treba da se lansira u svemir”, rekao je Abazović.

Tanja Fajon u Podgorici: Podrška Evropske unije Crnoj Gori i dalje snažna

Tanja Fajon u Podgorici: Podrška Evropske unije Crnoj Gori i dalje snažna

Dodao je da Crna Gora otvara još jednu perspektivu.

“To je da postane nacija koja učestvuje i u aktivnostima drugih država širom svijeta, to je nešto što je inovativno, da razvija i tu vrstu programa”, naveo je Abazović.

Dodao je da se nada da će "naša Luča" u jednom doglednom periodu, 2023.-2024.godine ugledati svjetlo dana, kada god to bilo mislim da služi za ponos”.

Naš satelit će se naći u orbitu, kao što postoje brojni sateliti drugih država”, dodaje Abazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije