Crna Gora: Dodatno ublažavanje epidemioloških mjera i za turiste

2
Fena
Crna Gora: Dodatno ublažavanje epidemioloških mjera i za turiste
Foto: Radiosarajevo.ba / Crna Gora

Crnogorske zdravstvene vlasti u petak su, nakon što je nastavljen pad broja oboljelih od koronavirusa, donijele odluku o dodatnom ublažavanju epidemioloških mjera i puštanju turista iz istočne Europe u zemlju bez ikakvih uslova.

Državljani Rusije, Bjelorusije i Ukrajine od danas mogu ući u Crnu Goru bez posjedovanja negativnog testa na novi koronavirus ili dokaza o cijepljenju, a isto će vrijediti i za zemlje u regiji.

Putnici iz ostalih država prilikom prelaska crnogorske granice moraju imati negativan PCR test ili dokaz da su se cijepili drugom dozom cjepiva protiv koronavirusa najmanje sedam dana prije ulaska u Crnu Goru, prenosi Hina.

Vlada Crne Gore očekuje da će, nakon kraha prošlogodišnje turističke sezone, ovog ljeta uspjeti ostvariti oko 600 miliona eura prihoda, što je nivo od 60 posto od najuspješnije turističke zone iz 2019. godine.

Crna Gora je za mjesec i po, uvodeći oštre epidemiološke mjere koje je pratila prilično spora akcija cijepljenja uspjela smanjiti broj aktivnih slučajeva s oko 10 hiljada na 2753 koliko ih je bilo u petak.

S obzirom da se epidemiološka situacija popravlja, crnogorske zdravstvene vlasti ublažile su restriktivne mjere. Međutim, i dalje je na snazi obvezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenom prostorima te policijski sat u vremenu od 23 do 5 sati ujutro, kao i ograničenje da u ugostiteljskim objektima najviše četiri osobe mogu sjediti za istim stolom.

Odlukom od petka, dopuštena je živa muzika na terasama ugostiteljskih objekata od 18 do 21 sat.

Do sada je u toj zemlji cijepljeno oko sedam posto stanovništva dok je polovica cijepljenih primila dvije doze cjepiva. Trenutno je u Crnoj Gori dostupno jedino cjepivo AstraZeneca, čijih je 24 hiljade doza Crna Gora dobila kroz Covax program.

Do kraja aprila Crna Gora očekuje isporuku 200 tisuća doza Sinopharmovog cjepiva kada će prema najavama početi i akcija masovnog cijepljenja, za koju se do sada prijavilo oko 100 hiljada stanovnika Crne Gore.

Europska Unija će, kako je objavljeno sredinom sedmice, Crnoj Gori od maja do kraja avgusta donirati 42 hiljade doza BioNTech/Pfizer cjepiva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije