! / Crna Gora ažurirala spisak: Državljani Zimbabvea mogu ući, BiH i dalje nema na listi

06. 08. 2020. u 15:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti donijelo je odluku da državljani još šest zemalja mogu bez dodatnih ograničenja, tj. testova ili karantina, ući u Crnu Goru. Međutim, na tom spisku i dalje nema Srbije.

NKT je odlučilo da otvori granice za državljane Azerbejdžana, Bjelorusije, Kanade, Rusije, Ukrajine i Zimbabvea i to već od sutra.

Podsjetimo, Crnogorci su još od juna odbijali da otvore granice za srpske turiste obrazlažući to, kako su naveli, čudnim načinom brojanja zaraženih, a kasnije i eksplozijom novih slučajeva koronavirusa u Srbiji, piše Blic.

Nacionalno kordinaciono tijelo (NKT), koje je u Crnoj Gori zaduženo za donošenje odluka vezanih za restriktivne mjere, nedavno je odškrinulo vrata Crne Gore za srpske građane, ali isključivo one koji mogu da doputuju privatnim avionima i s dokazom o negativnom nalazu na PCR testu ne starijem od 72 sata.

Ništa nije pomoglo ni što je Turistička organizacija Budve zahtijevala da se turistima iz Srbije treba omogućiti dolazak samo sa serološkim testom.

"Mora se ozbiljno razmišljati o budućim potezima koji će na najbrži i najadekvatniji način, bar u jednom dijelu, pomoći turističkoj privredi i građanima koji se oslanjaju na turizam", saopćili su iz ove organizacije.

Na zelenoj listi Crne Gore nalaze se: Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Nizozemska, Hrvatska, Irska, Italija, Kipar, Latvija, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Alžir, Andora, Azerbejdžan, Barbados, Bjelorusija, Bruneji, Fidži, Filipini, Gruzija, Indonezija, Island, Jamajka, Japan, Jordan, Južna Koreja, Kambodža, Kanada, Kina, Kuba, Lihtenštajn, Madagaskar, Malezija, Maroko, Mauricijus, Mongolija, Mozambik, Nikaragva, Norveška, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Rusija, Senegal, Švicarska, Tadžikistan, Tajland, Trinidad i Tobago, Tunis, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Urugvaj, Uzbekistan, Vijetnam, Zambija i Zimbabve.

Na žutoj listi su Albanija, Australija, Bosna i Hercegovina, Izrael, Kosovo, Liban, Sejšeli i Singapur, što znači da u Crnu Goru mogu ući ukoliko imaju negativan test na koronavirus.

NEMA KOMENTARA