Čovjek se maskirao kako bi ličio na osobu sa čijeg računa je pokušao podići milione

0
Radiosarajevo.ba
Čovjek se maskirao kako bi ličio na osobu sa čijeg računa je pokušao podići milione
FOTO: Pixabay / Ilustracija / Novac

Poprilično maštovit bio je, kako ispada Darko K. (64) u pokušaju da se domogne tuđih miliona eura. A tu domišljatost pokazao je tako što je u policijsku stanicu došao maskiran silikonskom maskom kako bi lažirao identitet!?

Zbog svega je na kraju nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog pokušaja prevare i nedozvoljene upotrebe ličnih podataka.

No krenimo redom. Prema tužbi, Darko K. se teretio da je u apliu 2019. na tačno neutvrđen način došao do ličnih podataka i fotografije Damira H. Nakon toga je nabavio silikonsku masku i leće za oči, a sve kako bi što više ličio fotografiji Damira H.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Zatim je tako maskiran 22. aprila 2019. došao u PP Črnomerec, gdje se prijavio kao Damir H., nakon čega je prijavio gubitak lične karte i vozačke dozvole. Policajac koji je prijavu primio, navodi tužilaštvo, nije imao razloga da posumnja u to, pa je Darku K. izdao potvrdu o izgubljenima dokumentima.

S tom potvrdom Darko K. je potom ponovo otišao u policiju te zatražio da mu se u postupku izda lična karta i pasoš na ime Damira H. Kada je predavao te zahtjeve, također je bio je maskiran silikonskom maskom, a imao ju je i kada je 25. aprila 2019. ličnu kartu i pasoš na ime Damira H.

Maskirane osobe uz prijetnju pištoljem opljačkale kladionicu u Sarajevu

Maskirane osobe uz prijetnju pištoljem opljačkale kladionicu u Sarajevu

S tim dokumentima i silikonskom maskom je isti dan došao i u poslovnicu Zagrebačke banke na Samoborskoj cesti. Predstavio se kao Damir H. te je zatražio da mu isplate 1.2 milion eura (2.34 miliona KM) i milion kuna (više od 259 hiljada KM).

Službenica banke mu je tražila ličnu karu i on ju je predao. No ona je potom nazvala privatnog bankara Damira H. koji joj je kazao da se tu ne radi o Damiru H. Nakon toga bankarice su pozvale policiju, pa Drako K. nije uspio u svojoj zamisli da se domogne novca s tuđih bankovnih računa.

Darko K. je inače tijekom suđenja priznao krivicu.

"Već sam duže vrijeme u teškoj materijalnoj situaciji, zdravlje mi je loše, a kako imam 64 godine uspaničio sam se zbog svoje starosti i to je razlog zašto sam počinio ovo krivično djelo. Nisam htio počiniti takvo djelo, već manjih razmjera. Cilj mi je bio osigurati mirnu starost.

Radio sam do 90-ih godina, a onda sam dobio otkaz. Priznajem da sam počinio to djelo, a pokušao sam podignuti 18.000 -19.000 kuna (između 4.600 i 4.900 KM). Htio sam to djelo počiniti u manjem opsegu, no bio sam prisiljen na ovo, a ne želim reći ko me je prisilio jer se bojim za život sebe i svog sina - branio se Darko K.

Potraga za maskiranim muškarcem koji je upao u restoran: Policija blokirala Bar

Potraga za maskiranim muškarcem koji je upao u restoran: Policija blokirala Bar

Sud je priznanje ocijenio iskrenim, a time je pomogao ubrzanju i ekonomičnosti postupka.

"Cijelo postupanje optuženog ukazuje na pomno isplaniran plan, a nikakva briga za sebe i svoju starost ne može biti opravdanje da se počini krivično djelo. Tim više što se radi o osobi već itekako zrele životne dobi, kojem se ovakvo ponašanje, s obzirom na raniju osuđivanost ne može promatrati kao izolirani slučaj ili eksces u životu", naveo je sud u obrazloženju presude, piše Vecernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije