Cijeli internet prati ‘leteću cisternu‘ američkih snaga iznad Varšave

0
Radiosarajevo.ba
Cijeli internet prati ‘leteću cisternu‘ američkih snaga iznad Varšave
Foto: Flightradar24 / Let američkog KC-135R Stratotanker iznad Varšave

U srijedu je na popularnoj internetskoj stranici Flightradar24, koja prati kretanja aviona s uključenom civilnom identifikacijom, najpraćenija letjelica bio zračni tanker američkog ratnog zrakoplovstva koji je većinu dana kružio jugoistočno od Varšave.

Riječ je o avionu tipa Boeing KC-135R Stratotanker, s brojem leta LAGR140, koji je u šest sati ujutro poletio iz NATO-ove zračne baze Ramstein pored Kaiserslauterna, sjedišta NATO-ova združene komande zračnih snaga.

Taj je Stratotanker nakon polijetanja zaputio ravno prema Poljskoj, gdje je ušao u "parkirnu šablonu" - stalno kruženje istočno i jugoistočno od Varšave, pri čemu je uglavnom prolazio oko desetak kilometara od gradskog središta, no u jednom je trenutku proširio kruženje te je nadletio istočni dio grada.

SDA ne želi podržati Semira Efendića za načelnika

SDA ne želi podržati Semira Efendića za načelnika

Oko podne svoje je parkirno mjesto preselio stotinjak kilometara jugozapadno, te je počeo kružiti između Wroclawa i Czestochowe, prenosi Jutarnji list.

To je avion koji služi kao leteća "benzinska stanica", a u svojim spremnicima može pohraniti do 90 tona goriva.

Prvi su primjerci proizvedeni još 1955. da bi služili za dopunu spremnika s gorivom strateških bombardera. A već su se u Korejskom ratu iskazali kao veoma korisni i za lovačke i napadačke zrakoplove, kojima bi znatno produljili vrijeme boravka u zraku tokom vojnih operacija.

Let američkog KC-135R Stratotanker iznad Varšave - undefined

Foto: Flightradar24: Let američkog KC-135R Stratotanker iznad Varšave

Od tada do danas prošli su brojne nadogradnje, poput jačih i savremenijih motora te sistema za upravljanje letom, zbog čega su i danas ključni u NATO-ovoj zračnoj doktrini.

Američko ratno zrakoplovstvo trenutno raspolaže s oko 156 Stratotankera u rukama aktivnih vojnih jedinica, te još 70 u rezervi i 172 u jedinicama nacionalnih gardi pojedinačnih saveznih država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije