Čelnici Kosova pripremaju tužbu za genocid protiv Srbije

2
Fena
Čelnici Kosova pripremaju tužbu za genocid protiv Srbije
FOTO: AA / Albin Kurti

Kosovska Vlada pokreće institut koji će se baviti zločinima Srbije na Kosovu tokom rata od 1998. do 1999. godine, a kosovski primjer Albin Kurti imenovao je na današnjoj sjednici Atdhea Hetemija za izvršnog direktora tog instituta.

"Oživljavamo institut koji će se baviti zločinima Srbije u ratu 98-99., tako da sam danas imenovao gospodina Atdhea Hetemija, izvršnog direktora Instituta za zločine počinjene tokom rata na Kosovu, koji će voditi ovaj važan postupak", kazao je Kurti te dodao kako se za izgradnju budućnosti, prošlost mora riješiti te da je suočavanje s prošlošću proces ozdravljenja.

Prema njegovim riječima, ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i genocid nisu stvar prošlosti i Srbija treba odgovarati za zločine počinjene u ratu na Kosovu.

Pogledajte kako igrači Željezničara slave 1. maj: Zajedničko druženje i nezaobilazan roštilj

Pogledajte kako igrači Željezničara slave 1. maj: Zajedničko druženje i nezaobilazan roštilj

Ministrica pravosuđa Kosova Albulena Haxhiu kazala je u srijedu, 8. novembra, nakon sjednice Vlade da su se kosovski premijer Albin Kurti, predsjednica Vjosa Osmani i predsjednik Skupštine Glauk Konjufca obvezali na tužbu protiv Srbije za genocid.

"Što se tiče tužbe za genocid, ona je u vladinom programu. Kurti, Osmani i Konjufca su angažirani u ovom pravcu. Zbog osjetljivosti pitanja ne možemo iznositi detalje, ali uvjeravam vas da se bavimo ovim pitanjem", rekla je kosovka ministrica, prenose Reporteri.net.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije